ΕΘΝΙΚΑ

Οι Τούρκοι παραβίασαν πάνω από 2.000 τον ελληνικό εναέριο χώρο το 2014

Οι Τούρκοι παραβίασαν πάνω από 2.000 τον ελληνικό εναέριο χώρο το 2014

Ο Tαγίπ Ερντογάν ήταν απόλυτος στις δηλώσεις του: είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου.

Φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος λησμονεί τα «παιχνίδια πολέμου» που διεξάγουν οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας του στο Αιγαίο και τις συνεχόμενες παραβιάσεις. Όπως απεικονίζεται και στο σχετικό γράφημα, η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο 2,244 φορές το 2014, όπως καταγράφεται σε σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βασισμένο σε στοιχεία από τον ελληνικό στρατό.

Σε σήμα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιεύει το Wikileaks, η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται «εμπρηστική» ενώ επισημαίνεται η σχετική μείωση εκείνο τον καιρό των περιστατικών που καταγράφηκαν.

«Με 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα, δεν μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί απέναντι στην Άγκυρα», ήταν τα λόγια του έλληνα ΥΠΕΞ το 2005 προς τον αμερικανό πρέσβη, που τον κάλεσε να μεταφέρει τηλεγράφημα προς την Ουάσινγκτον, καταγράφοντας τη δυσφορία της Αθήνας για την τουρκική στάση στο Αιγαίο.

greeceTurkey

Το σήμα, με διαβάθμιση εμπιστευτικό και το οποίο διέρρευσε στον ιστότοπο, στάλθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2005, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο τοπίο των παραβιάσεων.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε «επαναλάβει στον πρέσβη το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πως ο υψηλός αριθμός παραβιάσεων καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη συνεργασία με την Τουρκία σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου εκείνου της ΕΕ», αναφέρει το σήμα.

«Ο Μολυβιάτης υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα στον διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο για να υποστηρίξει την πολιτική της θέση» αναφέρει το σήμα. «Θα μπορούσε, επέμεινε, να στείλει μία πτήση την εβδομάδα και να καταφέρει το ίδιο» συνεχίζεται το κείμενο, μεταφέροντας την θέση του ΥΠΕΞ.

Ο Π.Μολυβιάτης, συνεχίζει το σήμα, ανέφερε πως «αν οι Τούρκοι ακολούθησαν λιγότερο εμπρηστική πολιτική στο Αιγαίο, θα υπήρχε πολύ θετικότερο κλίμα για την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις