ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ίσως χρειαστούμε βοήθεια Ρωσίας και ΗΠΑ στο Κυπριακό

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ίσως χρειαστούμε βοήθεια Ρωσίας και ΗΠΑ στο Κυπριακό

Έχουμε διανύσει ένα σημαντικό δρόμο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς να χρειαστεί η ανάμιξη οποιουδήποτε ξένου παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, στη Μάλτα, ο Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να αναφερθεί στο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό που διαφαίνεται και από τις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Κύπρο, είπε ότι «είναι τιμή για την Κύπρο, διότι οι Υπουργοί Εξωτερικών δύο μεγάλων δυνάμεων και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επισκέπτονται την προσεχή βδομάδα την Κύπρο.”

Σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι ακολουθεί και η επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών, κάπως αργότερα.

Είναι καλοδεχούμενη η επίσκεψή τους, είπε, προσθέτοντας ότι “πιστεύω ότι θα πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είμαι σίγουρος ότι θα πληροφορηθούν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά.”

“Δεν λέμε ότι τελειώσαμε ή ότι υπερπηδήσαμε όλα τα εμπόδια, αλλά έχουμε διανύσει ένα σημαντικό δρόμο και, μάλιστα, να υποδείξω ότι αυτό έγινε χωρίς να χρειαστεί η ανάμιξη οποιουδήποτε ξένου παράγοντα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος. Αν, όμως, είναι δύσκολο να γίνει, τότε θα χρειαστεί η βοήθεια και των ΗΠΑ και της Ρωσίας και των άλλων μόνιμων μελών (του Συμβουλίου Ασφαλείας) για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Εν πάση περιπτώσει, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εγκρίνει την οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί», υπέδειξε ο κ. Κασουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί να συναντήσει στη νεκρή ζώνη τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «εκείνος που χάνει, με την άρνηση του κ. Ακιντζί να συναντήσει τον κ. Λαβρόφ στη νεκρή ζώνη ή αλλού, είναι ο κ. Ακιντζί».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις