ΕΘΝΙΚΑ

Κοτζιάς: Ελλάδα και Αυστρία είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι

Κοτζιάς: Ελλάδα και Αυστρία είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι

Σαφές μήνυμα προς την Αυστρία για την επίλυση του προσφυγικού, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην δημόσια Αυστριακή τηλεόραση.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι λύσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται αλλά να λαμβάνονται αποφάσεις από κοινού, καθώς Ελλάδα και Αυστρία είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι.

Ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως η Βιέννη χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μήνες μία φρασεολογία εναντίον της Ελλάδας «που δεν είναι και η ωραιότερη στον κόσμο», και η ίδια δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε μέτρα «για να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι αλλά για ανθρώπους, για το μέλλον χωρών και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ως προς την ίδια τη Διάσκεψη της Βιέννης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για κάτι που παραβιάζει όλες τις συνθήκες της Ε.Ε. και που ο ίδιος επισήμανε στον Αυστριακό ομόλογό του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη έχουν την ψευδαίσθηση πως αν κλείσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα όπου θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αλλά θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.

Ωστόσο η αλήθεια είναι, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός, πως μπορεί μεν να υπάρξει κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση –και για να μην επέλθει αυτή, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα–, όμως οι πρόσφυγες δεν θα σκεφθούν όπως σκέπτονται κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη, πως δηλαδή εφόσον δεν μπορούν να περάσουν από την Ελλάδα θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αντίθετα οι πρόσφυγες θα σκεφθούν να βρουν άλλους δρόμους για να έλθουν στην Κεντρική Ευρώπη, πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις