ΕΘΝΙΚΑ

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τους εκλεγμένους μουφτήδες (pics)

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τους εκλεγμένους μουφτήδες (pics)

O υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου επισκεπτόμενος την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, συναντήθηκε με βουλευτές μέλη της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και εκλεγμένους μουφτήδες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις συναντήσεις αυτές εξετάσθηκαν τα θέματα της τουρκικής μειονότητας. Η συνάντηση έγινε μέσα στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα και στην συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

"Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης", είπε χαρακτηριστικά ο Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι "σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες". Και πρόσθεσε: "Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης".

"Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται για την υπέρβαση των προβλημάτων» απάντησε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου". Τόνισε δε την ανάγκη "συστηματικής αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών και των μαφιόζων που έχουν τζίρο 6 δισ. ευρώ".

Σύμφωνα με το MEGA, ο Νίκος Κοτζιάς κράτησε χαμηλούς τόνους και δεν απάντησε στην πρόκληση Τσαβούσογλου, καθώς η μετάφραση από τα τούρκικα στα ελληνικά δεν ήταν ακριβής...