ΕΘΝΙΚΑ

Προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο: «Διάτρητος» ο εναέριος χώρος και η κυβέρνηση το... βιολί της!

Προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο: «Διάτρητος» ο εναέριος χώρος και η κυβέρνηση το... βιολί της!

«Έξις δευτέρα φύσις» (σ.σ. η συνήθεια είναι δεύτερη φύση) έλεγαν οι αρχαίοι και σίγουρα το ρητό αυτό θα ταίριαζε «γάντι» στους εξ ανατολών γείτονές μας, οι οποίοι, μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει προκαλέσει για τα καλά η προσφυγική κρίση, δεν φαίνεται να ξεχνούν την… αγαπημένη τους συνήθεια, πραγματοποιώντας διαρκείς υπερπτήσεις στο FIR Αθηνών, παραβιάζοντας κατά το δοκούν τα σύνορα.

Μάλιστα, η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπέρασε χθες, Δευτέρα (11/04/2016) κάθε προηγούμενο, αφού, όχι μόνον εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο σχηματισμοί από τουρκικά μαχητικά, αλλά πραγματοποιήθηκε και εναέριο ανεφοδιασμός τους από αεροσκάφος τύπου KC-135.

Συγκεκριμένα, στις 13:26 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες, στα 9.000 πόδια. Εν συνεχεία, στις 14:59 ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-4 και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135, εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν υπερπτήση στα 22.000 πόδια.

Παράλληλα, σήμερα (12/4) οι προκλήσεις συνεχίστηκαν καθώς ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στις 08:01 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και στις 08:02 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες, στα 17.000 πόδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Και μπορεί αυτή η εικόνα να αποτελεί σίγουρα καθημερινή πρακτική, αλλά εκείνο που προβληματίζει είναι η μάλλον «χλιαρή» και σχεδόν αδιάφορη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να ακολουθεί μια περίεργη πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι επιμένουν στην ένταση, παρά τα «μπαξίσια» που έχουν λάβει από την ΕΕ βάσει της πρόσφατης συμφωνίας, για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα δείχνει να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για την «υψηλή επιστασία» που ασκούν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και δείχνουν πως δεν υπάρχει τίποτα που θα τους κάνει να αλλάξουν ρότα στις βλέψεις τους αλλά και στις αμφισβητήσεις που διαρκώς εγείρουν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αλλά και αυτή καθαυτή η στάση της Συμμαχίας προβληματίζει, μιας και στο Αιγαίο χθες, Δευτέρα βρισκόταν σε εξέλιξη η διεθνής άσκηση «Ηνίοχος 2016», στην οποία, πέραν της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ. Δηλαδή, με απλά λόγια, στην άσκηση συμμετείχαν χώρες που ανήκουν όλες τους στο ΝΑΤΟ!

Το ερώτημα παραμένει, λοιπόν: Μπορεί, επιτέλους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σοβαρευτεί με τα εθνικά θέματα; Μπορεί, επιτέλους, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακτήσει γοργά αντανακλαστικά και να προχωρά σε άμεσες διπλωματικές απαντήσεις απέναντι στους κατ’ εξακολούθηση προκλητικούς γείτονες;

Το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι πολύ σοβαρό, για να αναλίσκεται η κυβέρνηση του «διδύμου» Τσίπρα-Καμμένου σε «αναιμικές» και ανούσιες αντιδράσεις. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να υποχωρούν ανερυθρίαστα, όπως πρόσφατα, όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλ. Τσίπρα στο Ιράν με δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στη Ρόδο, επειδή οι γείτονες έκριναν πως κάτι τέτοιο συνιστά «παράνομη ενέργεια».

Μήπως ήρθε ο καιρός να σοβαρευτεί, επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση; Γιατί, καλά και όμορφα είναι τα διαβήματα διαμαρτυρίας, αλλά ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το άθλιο παιχνιδάκι με τα κυριαρχικά δικαιώματα; Ως πότε θα παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες, επειδή ο γείτονας «έτσι θέλει και μπορεί»; Εύλογες απορίες, με σίγουρα δύσκολες απαντήσεις.

Αλλά, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: Θα πάει μακριά αυτή η βαλίτσα;

Σχετικές ειδήσεις