ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη του γ.γ. ΝΑΤΟ στην Αθήνα με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Επίσκεψη του γ.γ. ΝΑΤΟ στην Αθήνα με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Στην Ελλάδα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μεταφέροντας το μήνυμα τόσο στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι και τα Δωδεκάνησα, όπως έχει συμφωνηθεί.

Ωστόσο, η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στη χώρα μας έρχεται σε μια στιγμή, κατά την οποία η Άγκυρα επιδεικνύει μια άκρως προκλητική στάση, αφού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πάντως, αμέσως μετά την Αθήνα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματισμένη επίσκεψη και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα των νατοϊκών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η δραστηριότητα του στόλου της Συμμαχίας εκτείνεται ανάμεσα στη Χίο και τη Μυτιλήνη, τη στιγμή που υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφύγων και των μεταναστών καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής, ιδίως από τη στιγμή που οι γείτονες επιμένουν στο παιχνίδι της πρόκλησης.

Σχετικές ειδήσεις