ΕΘΝΙΚΑ

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο! Τούρκοι πήγαν να συλλάβουν Έλληνα ψαρά στις Οινούσσες

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο! Τούρκοι πήγαν να συλλάβουν Έλληνα ψαρά στις Οινούσσες

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο καθώς πέρα από τις νέες παραβιάσεις από αέρος που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα τουρκικά μαχητικά, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησε να συλλάβει Έλληνα ψαρά, το καΐκι του οποίου έπλεε εντός ελληνικών υδάτων κοντά στις Οινούσσες.

Μάλιστα όπως αναφέρει το militaire.gr, στο σημείο έσπευσαν κανονιοφόρα του ελληνικού στόλου και χρειάστηκαν «ναυμαχίες» προκειμένου να αποχωρήσει το τουρκικό σκάφος. Μάλιστα σημειώνεται πως την ίδια στιγμή που το εν λόγω περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη, τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235 έκανε συνεχείς χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η κατάσταση στο Αιγαίο κρίνεται ως μη ελεγχόμενη και το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Το παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του γιου του ψαρά στο οποίο αποτυπώνεται χαρακτηριστικά ή άρνηση των Τούρκων να αποχωρήσουν από το σημείο…

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά πραγματοποίησε τουρκικό αεροσκάφος

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και τη νησίδα Παναγιά, ανά τρία λεπτά, πραγματοποίησε σήμερα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το CN-235 πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 1.500 πόδια στις 10:53 το πρωί, 3 λεπτά μετά πέταξε στα 700 πόδια και στις 11 στα 600 πόδια. Τέσσερα λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά -ανατολικά των Οινουσών- στα 200 πόδια μόλις.

Το τουρκικό CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.

Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε.

Ούτε ιερό ούτε όσιο οι Τούρκοι: Πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή

Ούτε τη Μεγάλη Παρασκευή δεν σεβάστηκαν οι Τούρκοι, οι οποίοι πέταξαν ξανά πάνω από ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το militaire.gr, τουρκικά F-16 έκαναν πτήση σε ύψος 70 μέτρων πάνω από τη νησίδα Παναγιά που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απο τις Οινούσσες.

Η επιμονή των Τούρκων να παραβιάζουν ακόμη και τη συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ που προβλέπει παύση οποιαδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών σε Ελλάδα και Τουρκία, προβληματίζει.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 4 Μαΐου η Τουρκία ξεκινά τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση ΕΦΕΣ στο Αιγαίο. Κι όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το θέμα είναι αν είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Τουρκική ακταιωρός ακινητοποίησε ελληνικό σκάφος ανοιχτά της Σύμης

Περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, υποχρέωσε σκάφος στο οποίο επέβαιναν Ροδίτες σε έλεγχο, ανοιχτά του ακρωτηρίου Αλωπός, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, το σκάφος κινούνταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 6 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας από τη Σύμη και είχε προορισμό το λιμάνι της Ρόδου. Το περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ζήτησε από τον έλληνα κυβερνήτη να σταματήσει για τυπικό έλεγχο όπως κι έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» οι τούρκοι ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί και καθησυχαστικοί, προφανώς επειδή στο σκάφος επέβαιναν και παιδιά, αλλά ήταν ιδιαίτερα αυστηροί στις συστάσεις τους, όταν είδαν ότι η τουρκική σημαία που υπήρχε στο διερχόμενο σκάφος ήταν φθαρμένη.

1

«Να έχετε περισσότερο σεβασμό στα σύμβολά μας, δεν επιτρέπεται αυτή η σημαία να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση» ήταν η σύσταση του Τούρκου Αξιωματικού, προς τον κυβερνήτη του Ελληνικού σκάφους. Μάλιστα, ο ίδιος ο τούρκος κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους, ζήτησε από τα στελέχη του πληρώματός του και του έφεραν μια καινούργια σημαία, την οποία ο ίδιος έβαλε στον ιστό του σκάφους όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία.

Η όλη διαδικασία ελέγχου, διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και δεν υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα.

Σχετικές ειδήσεις