ΕΘΝΙΚΑ

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο; Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ η Τουρκία δημιουργεί «γκρίζες ζώνες»

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο; Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ η Τουρκία δημιουργεί «γκρίζες ζώνες»

Την ώρα που η Ελλάδα βάλλεται οικονομικά από τους δανειστές, αδύναμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση, η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και στήνει σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στήνει σκηνικό έντασης αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας – Θεωρούν την χώρα μας αδύναμη και αυξάνουν συνεχώς την προκλητικότητα – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα

Θα περίμενε κανείς ότι μια Τουρκία που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά, ανοιχτά μέτωπα με τους Κούρδους και τη Ρωσία, θα απέφευγε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις και με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Φαίνεται όμως ότι ο Ερντογάν και το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας θεωρούν τη χώρα μας εντελώς παραδομένη και ασήμαντη και σπεύδουν να αμφισβητήσουν ξανά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι νέο – οθωμανοί «σουλτάνοι» της Άγκυρας θεωρούν πως η Ελλάδα στις μέρες μας βρίσκεται σε προφανή αδυναμία – άρα υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία – αυξάνοντας συνεχώς την θρασύτητα των προκλήσεων τους.

Δείχνουν να ζούνε σε μια εικονική πραγματικότητα νομίζοντας πως έχει αναστηθεί η πεθαμένη Οθωμανική αυτοκρατορία με φαντασιώσεις εξαιρετικά επικίνδυνες για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δρέπει τους πικρούς καρπούς της απόφασής της να δεχθεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον έλεγχο δήθεν των προσφυγικών ροών. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει αποθρασύνει το καθεστώς Ερντογάν, που επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο με σειρά προκλητικών ενεργειών τις τελευταίες ημέρες.

Επαναφέρουν πάλι τις «γκρίζες ζώνες»

Παραβιάζοντας συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο κι αφού δέσμευσε το μισό Αιγαίο, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλεί Έλληνες ψαράδες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στόχος τους είναι αρχικά να προκαλέσουν εκνευρισμό στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το ΓΕΕΘΑ και να δημιουργηθούν συνθήκες θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Δημιουργώντας ένταση και αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας σοφίστηκε και πάλι τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που παρουσιάστηκε την εποχή των Ιμίων.

Σύμφωνα με το κατασκεύασμα των «γκρίζων ζωνών», το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός αριθμού (100-150) ελληνικών βραχονησίδων, νησίδων και μικρών κατοικημένων νησιών είναι αμφισβητήσιμο και οι δύο χώρες θα πρέπει να καταθέσουν τα νομικά τους επιχειρήματα προκειμένου να επιλυθεί το εν λόγω «πρόβλημα».

Στην πραγματικότητα ελάχιστα ενδιαφέρει την Τουρκία η κυριότητα αυτών των μικρών νησιών. Το πραγματικό διακύβευμα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν οι Τούρκοι είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου. Το ανησυχητικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι το γεγονός ότι στο Αιγαίο βρίσκεται το ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Ποια είναι άραγε η θέση του για τις τουρκικές παραβιάσεις; Γίνονται με τις ευλογίες του; Κάνει τα... στραβά μάτια; Γιατί δεν παρεμβαίνει και τους αφήνει να σουλατσάρουν πάνω από το Αιγαίο;

Η Άγκυρα φαίνεται να δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Οι λόγοι είναι πολλοί και ικανοποιούν ακόμα και τους πολιτικούς στόχους της τουρκικής ηγεσίας.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η μέχρι στιγμής αντίδραση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις είναι μάλλον ανεμική. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζεται από πολύ αργά αντανακλαστικά ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βασίζεται κυρίως στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στους εξαιρετικούς πιλότους που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία.

«Να μην πέσουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης, να αντιδρούμε με νηφαλιότητα έναντι της Τουρκίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

«Μην κάνετε λανθασμένες αξιολογήσεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία», επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα έντονα διαβήματα που έκανε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Διαβήματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - γεγονός που καταδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης - όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά - και στο Βερολίνο.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι, ας επαγρυπνούμε συνεχώς και ας ευχηθούμε οι μεγαλομανείς νέο – οθωμανοί σουλτάνοι της Άγκυρας να αντιληφθούν ότι οι κινήσεις τους μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν στους δύο λαούς.

Σχετικές ειδήσεις