ΕΘΝΙΚΑ

«Καμπανάκι» από τον αρχηγό ΓΕΑ: Κίνδυνος για ατύχημα με τουρκικά μαχητικά

«Καμπανάκι» από τον αρχηγό ΓΕΑ: Κίνδυνος για ατύχημα με τουρκικά μαχητικά

Ανησυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο

Τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο όσο και για την πρόκληση ατυχήματος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, κρούει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Πεντάγωνο, ο αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Βαΐτσης έκανε λόγο για επικίνδυνες προκλήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, μιας και τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονται οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε μορφή απειλής ότι θα χρησιμοποιήσουμε όπλα εάν μπαίνουν μέσα. Το ατύχημα έγκειται στο ότι σε ένα τόσο μικρό εναέριο χώρο για τα δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων, βρίσκονται πάρα πολλά αεροπλάνα μαζί. Συνήθως αυτοί μπαίνουν με έξι έως οκτώ αεροσκάφη και άλλα δύο τα δικά μας δέκα, κάνοντας εμπλοκές και διαφόρους ελιγμούς. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο αεροπορικό ατύχημα, όπως μπορεί να συμβεί όχι μόνο στις εμπλοκές στο Αιγαίο, αλλά και στην καθημερινή εκπαίδευση όλων των αεροποριών του κόσμου. Αυτό νομίζω ότι είναι πάντα ένας κίνδυνος, πολύ δε περισσότερο όταν δεν γνωρίζεις. Στην εκπαίδευση γνωρίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, έχουμε συγκεκριμένα επίπεδα πτήσεως για κάθε ένα σχηματισμό. Όταν όμως εμείς δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν τα τουρκικά αεροσκάφη φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εμπλέκεσαι μαζί τους και η πιθανότητα για τη δημιουργία ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτή».

Σχετικές ειδήσεις