ΥΠΕΞ για μουσουλμάνους της Θράκης: Η Τουρκία να σεβαστεί τις συνθήκες

ΥΠΕΞ για μουσουλμάνους της Θράκης: Η Τουρκία να σεβαστεί τις συνθήκες

Να σεβαστεί τις συνθήκες κάλεσε χθες (18/5) την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στα σχόλια του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα, λέγοντας πως «η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα».

«Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κατηγορεί τώρα την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είναι αναρτημένη και στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας, η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα και για «επεμβάσεις» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις Eλλήνων αξιωματούχων», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό.

Η νέα αυτή επίθεση έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από συνέδριο για την κατάσταση στη Θράκη, που οργανώθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ειπώθηκαν, όπως τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαράδεκτες απόψεις.