ΕΘΝΙΚΑ

Μέρες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Επικίνδυνα «παιχνίδια» από Ερντογάν

Μέρες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Επικίνδυνα «παιχνίδια» από Ερντογάν

Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων «κρίνεται» στη σημερινή (23/5) συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης του ΟΗΕ.

Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο που χτυπάει «κόκκινο» και έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με πάνω από 100 παραβιάσεις μαχητικών τις τελευταίες μέρες και τουρκικών πλοίων που «αλωνίζουν» ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Το σκηνικό της έντασης θυμίζει έντονα τις μέρες της ελληνοτουρκική κρίσης του «Σισμίκ» το 1987 και μάλιστα ενόψει της κρίσιμης συνάντησης.

Με «φόντο» το προσφυγικό ζήτημα που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως μόχλευση για να επιτύχει τους στόχους της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διεκδικώντας κυριαρχικά δικαιώματα στο όνομα της «ασφάλειας» στο Αιγαίο, ο Σουλτάνος Ερντογάν βλέπει το Ευρωπαϊκό «όνειρο» και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη βίζα σιγά σιγά να...«ξεθωριάζουν».

Το απόγευμα η συνάντηση με τον Ερντογάν - Τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Η Τουρκία μπορεί να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης και της τελωνειακής ένωσης, εάν η ΕΕ συνεχίσει να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις συνομιλίες της με την Άγκυρα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν. (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Τέτοιου είδους «απειλές» δείχνουν πως το κλίμα ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δεν είναι καθόλου καλό και πως η συμφωνία για το προσφυγικό βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», με την τουρκική πλευρά να ετοιμάζει ήδη για εναλλακτικά «σχέδια» που σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα στη γείτονα χώρα συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως ο Ερντογάν με συνοπτικές διαδικασίες καρατόμησε τον πρωθυπουργό του, Αχμέτ Νταβούτογλου και αυτό γιατί πρόκειται να υπάρξουν νέες κινήσεις εσωτερικά της χώρας ή νέες πιέσεις στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» με διεκδικήσεις. Το «ξέσπασμα» της Τουρκίας πρέπει να θεωρείται βέβαιο σε περίπτωση που ναυαγήσει η Ευρωπαϊκή συμφωνία και η ελληνική πλευρά πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε τα πράγματα να μην ξεφύγουν και υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Ο Ερντογάν για τις επόμενες κινήσεις του το προσεχές διάστημα, επιθυμεί την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού του, κάτι που δεν θα έβρισκε στο πρόσωπο του «μετριοπαθή» Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της κράτησης δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα «ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος.

Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, δείχνουν πως η Τουρκία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει μια ακόμα πιο ριψοκίνδυνη και επιθετική πολιτική στο Αιγαίο -κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά-, με το «θερμόμετρο» να ανεβαίνει επικίνδυνα, εντείνοντας τις προσπάθειες για διεκδικήσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αφού πλέον στο διπλωματικό «μέτωπο» με την ΕΕ τα πράγματα δεν μοιάζουν καθόλου καλά.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν γίνεται σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, αφού μέσα σε λίγες μέρες έχουν σημειωθεί πάνω από 100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, με τα περισσότερα επεισόδια να διαδραματίζονται στην περιοχή περιμετρικά των Οινουσσών.

«Καμπανάκι» από τον αρχηγό ΓΕΑ και Κοτζιά: Κίνδυνος για ατύχημα με τουρκικά μαχητικά

Τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο όσο και για την πρόκληση ατυχήματος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, κρούει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Πεντάγωνο, ο αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Βαΐτσης έκανε λόγο για επικίνδυνες προκλήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, μιας και τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονται οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε μορφή απειλής ότι θα χρησιμοποιήσουμε όπλα εάν μπαίνουν μέσα. Το ατύχημα έγκειται στο ότι σε ένα τόσο μικρό εναέριο χώρο για τα δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων, βρίσκονται πάρα πολλά αεροπλάνα μαζί. Συνήθως αυτοί μπαίνουν με έξι έως οκτώ αεροσκάφη και άλλα δύο τα δικά μας δέκα, κάνοντας εμπλοκές και διαφόρους ελιγμούς. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο αεροπορικό ατύχημα, όπως μπορεί να συμβεί όχι μόνο στις εμπλοκές στο Αιγαίο, αλλά και στην καθημερινή εκπαίδευση όλων των αεροποριών του κόσμου. Αυτό νομίζω ότι είναι πάντα ένας κίνδυνος, πολύ δε περισσότερο όταν δεν γνωρίζεις. Στην εκπαίδευση γνωρίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, έχουμε συγκεκριμένα επίπεδα πτήσεως για κάθε ένα σχηματισμό. Όταν όμως εμείς δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν τα τουρκικά αεροσκάφη φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εμπλέκεσαι μαζί τους και η πιθανότητα για τη δημιουργία ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτή».

Άλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (15/05/2016) ότι «αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος».

Ζητούν μειονοτικά σχολεία και αποκαλούν «τουρκική μειονότητα» τους μουσουλμάνους της Θράκης!

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» της ελληνοτουρκικής κρίσης έρχεται να ρίξει έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είδε στις 18/05/2016 το φως της δημοσιότητας και εγείρει ξανά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει του εκλεγμένους μουφτήδες στην περιοχή και την εγκαλεί πως εσκεμμένα δεν ιδρύει μειονοτικά σχολεία, γιατί θέλει να παρεμβαίνει διαρκώς στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.

Και, για να προχωρήσει κι ένα βήμα παραπέρα, η Άγκυρα έρχεται, μέσω του ιδίου εγγράφου, να υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στο «βρώμικο» παιχνίδι που επιχειρούν να ξανανοίξουν οι Τούρκοι αναφορικά με το ζήτημα της Δυτικής Θράκης ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου Ευστράτιου Ευθυμίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έχει όλα τα δικαιώματα και λειτουργεί και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα και εμπόδια».

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».

Σχετικές ειδήσεις