ΕΘΝΙΚΑ

Πρόκληση! Ισλαμιστές έξω από την Αγία Σοφία απαιτούν να γίνει τζαμί (pics)

Πρόκληση! Ισλαμιστές έξω από την Αγία Σοφία απαιτούν να γίνει τζαμί (pics)

Τούρκοι ισλαμιστές, μέλη της ισλαμιστικής νεολαίας, συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία και με επικεφαλής τον Σαουδάραβα ιμάμη Μουράτ Μουσταφά Ελ Χασάν (Murat Mustafa el Hasan) προσευχήθηκαν εις ανάμνηση της Άλωσης της Πόλεως, που η επέτειός της είναι την Κυριακή 29 Μαΐου, αλλά και απαιτώντας η Αγία Σοφία να γίνει ξανά τζαμί από μουσείο που είναι τώρα.

«Σπάστε τις αλυσίδες, ανοίξτε την Αγιά Σοφιά» φώναζε το ισλαμιστικό πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία μπροστά από την Εκκλησία – Μουσείο. Να σημειωθεί εδώ ότι οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να αποκαλούν την Αγία Σοφία με το χριστιανικό της όνομα.

«Στο όνομα των χιλιάδων αδελφών μας απαιτούμε να μας επιτρέψετε να προσευχηθούμε μέσα στο τζαμί Αγιά Σοφιά», είπε ο Σαλίχ Τουρχάν, πρόεδρος της Ένωσης Νεολαίας Ανατολής που διοργάνωσε και την υπαίθρια προσευχή – διαμαρτυρία.

Χτισμένη τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 όταν η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε από τους Οθωμανούς, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία το 1935 σε μουσείο, όπως παραμένει μέχρι και σήμερα. Φανατικοί Τούρκοι ισλαμιστές ζητούν η Αγία Σοφία να γίνει ξανά τζαμί και όπως βλέπετε έχουν εμπλακεί και Σαουδάραβες ιμάμηδες στην υπόθεση.

Σχετικές ειδήσεις