ΕΘΝΙΚΑ

Sabah: Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως είναι εσωτερική υπόθεση η χρήση της Αγιάς Σοφιάς

Sabah: Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως  είναι εσωτερική υπόθεση η χρήση της Αγιάς Σοφιάς

Η Αγία Σοφία, πρώην βυζαντινός καθεδρικός ναός και μετέπειτα οθωμανικό τέμενος, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας το πως θα χρησιμοποιηθεί δήλωσε την Παρασκευή 10/6 τοΓερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι σύμπτωση το αίτημα του τουρκικού λαού να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί μετά από 80 χρόνια λειτουργίας της ως μουσείο, ο Γερμανος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί για αιώνες και το τι πιστεύει όσον αφορά για αυτό το θέμα δεν έχει καμία σημασία.

Υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία έχει καθορισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ο Σέφερ δήλωσε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι το μουσείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς κίνδυνο με την κατάσταση που αναγνωρίζει η UNESCO.

Η Αγία Σοφία, που είναι ελληνική ονομασία, έχει χτισθεί τον έκτο αιώνα και μετατράπηκε σε τζαμί το 1453, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, που οι Οθωμανοί αποκαλούσαν "Ισταμπουλ"- "εις την πόλιν" - . Μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Τουρκία το 1923, το τζαμί μετατράπηκε σε μουσείο το 1935.

Το οικοδόμημα είναι αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, διαθέτει ένα τεράστιο τρούλο που υποστηρίζεται από τεράστιες κολώνες, οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με μάρμαρο και διακοσμημένοι με ψηφιδωτά.

Όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των στρατευμάτων του Σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, προστέθηκαν τέσσερις μιναρέδες στη δομή και το εσωτερικό του διακοσμήθηκε με ισλαμική τέχνη, γράφει η dailySabah.

Σχετικές ειδήσεις