ΕΘΝΙΚΑ

Ροδόπη: Το Κυριακάτικο σχολείο που διδάσκει το Ισλάμ

Ροδόπη: Το Κυριακάτικο σχολείο που διδάσκει το Ισλάμ

Στη Ροδόπη υπάρχει το μοναδικό σχολείο που λειτουργεί Κυριακή και διδάσκει το Ισλάμ.

Το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, το μοναδικό στη Ροδόπη, υποδέχτηκε στις 18/9 τους μαθητές και τις μαθήτριες του, με τον μουφτή Μέτσο Τζεμαλή να δίνει τις ευχές, μαζί με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη και τον συντονιστή μειονοτικής εκπαίδευσης Βασίλη Συμεωνίδη. Με προσευχή από μαθητή του σχολείου ξεκίνησε η χρονιά, ενώ στη συνέχεια οι περίπου 250 μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε τμήματα.

Παράλληλα διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεταφορά μαθητών από οικισμούς στην πόλη της Κομοτηνής, με μέριμνα του διευθυντή Ουζεΐρ Μεχμέτ, του υποδιευθυντή και όλων των εκπαιδευτικών. Το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής γνωστό και ως Μεντρεσές ή Μεντρεσές Χαϊριγιέ είναι ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την μειονότητα της Θράκης.

Το σχολείο συμπεριλαμβάνει τα κτήρια του Οθωμανικού μεντρεσέ Καγιαλί πίσω από τα ΚΑΠΗ της Κομοτηνής και τα νεότερα κτήρια στην Δημοτική Αγορά, θέση όπου παλαιότερα υπήρχε ο μεντρεσές Σοφταλάρ. Σε αυτό το νέο κτίριο έγινε η έναρξη της χρονιάς με τον μουφτή να συμβουλεύει τους μαθητές να είναι επιμελείς και τον περιφερειακό διευθυντή να καλεί τους μαθητές να αξιοποιήσουν όλες τις γνώσεις που τους παρέχει το σχολείο τους. Δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολιτεία είναι κοντά σε αυτό το ιδιαίτερο σχολείο της Κομοτηνής και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.

Με τα βιβλία και τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, ξεκίνησε η χρονιά στη μειονοτική εκπαίδευση, είπε κατά την παρουσία του στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Βασίλης Συμεωνίδης.

Ειδικότερα για το Ιεροσπουδαστήριο μίλησε για την έναρξη μίας ιδιαίτερης εκπαιδευτικής χρονιάς, καθώς φέτος το σχολείο θα λειτουργήσει με νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. "Έγινε εμπλουτισμός του προγράμματος με νέα μαθήματα θρησκευτικής εξειδίκευσης, αλλά και νέα μαθήματα. Υπάρχει κατεύθυνση θετικών σπουδών για πρώτη φορά".

Επίσης αναφέρθηκε και στην Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών που για πρώτη φορά λειτουργεί φέτος στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως "παρέχει τη δυνατότητα και πανεπιστημιακών σπουδών για τους αποφοίτους του Ιεροσπουδαστηρίου και όχι μόνο. Αποτελεί ίσως και ένα κίνητρο για να εγγραφούν περισσότεροι μαθητές στο Ιεροσπουδαστήριο".

Να σημειωθεί ότι το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής είναι ισότιμο με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να εισαχθούν σε οποιαδήποτε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος το Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ συνεργάζεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη διενέργεια μαθημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές και τις μαθήτριες Έχει υπογραφεί πρωτόκολλο και στόχος της συνεργασίας είναι η διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων, εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολικού προγράμματος σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, κυρίως για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

πηγη ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ