ΕΘΝΙΚΑ

Μπερίσα: «Η Τουρκία ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα»

Μπερίσα: «Η Τουρκία ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα»
Οι δηλώσεις του Αλβανού πρώην πρωθυπουργού φέρνουν στην επιφάνεια τουρκικό σχέδιο «περικύκλωσης» της Ελλάδας.

«Θέλω να πω στους Αλβανούς: σύντομα θα καταλάβετε ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει. Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε, έπειτα από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα». Με αυτή τη φράση και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο Σαλί Μπερίσα αποκάλυψε έστω και εμμέσως αυτό που αναλυτές και πολιτικοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό: η εθνικιστική ρητορεία της αλβανικής κυβέρνησης υποδαυλίζεται, αν όχι προέρχεται, από την Τουρκία.

Η ιστορία με την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έχει ως εξής. Η κυβέρνηση Μπερίσα είχε υπογράψει το 2009 τη συμφωνία, η οποία στηρίχθηκε στα αποτελέσματα επιτροπών που αποτελούνταν από στρατιωτικούς των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ενστάσεις και εντάσεις στα προτεινόμενα όρια. Ενώ, λοιπόν, η συμφωνία είχε υπογραφεί, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, κατήγγειλε στην αλβανική Βουλή ότι η συμφωνία ήταν ετεροβαρής, εις βάρος των αλβανικών συμφερόντων. Σαν αποτέλεσμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακύρωσε.

‘Ηδη από τότε υπήρξε η υποψία για παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία βρήκε έναν πιστό σύμμαχο των επιδιώξεών της στο πρόσωπο του ανερχόμενου Έντι Ράμα. Οι σημερινές, (14/10), δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα έρχεται απλά να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα με όλους τους τρόπους προκειμένου η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Σχετικές ειδήσεις