ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Πρωτοβουλία Τσίπρα για επίλυση του ζητήματος - Συνάντηση με Ερντογάν ζητά η Αθήνα

Κυπριακό: Πρωτοβουλία Τσίπρα για επίλυση του ζητήματος - Συνάντηση με Ερντογάν ζητά η Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο – Πολυμερής συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων – Μετά τα Χριστούγεννα το τετ α τετ του Τσίπρα με τον Ερντογάν

Έντονη είναι η κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα στο Κυπριακό ζήτημα. Την ώρα που στην Ελβετία εξελίσσεται ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η Αθήνα εκφράζει την πρόθεση να συμμετάσχει πιο ενεργά στην κατεύθυνση της βιώσιμης λύσης.

Σύμφωνα με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ξεκίνησε με συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί αυτών, αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολυμερής συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας να έχει συναντήσει προηγουμένως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ωστόσο τοποθετείτε μετά τα Χριστούγεννα και όλα δείχνουν πως οι συνομιλίες έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν.

Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί η παρουσία τουρκικών δυνάμεων κατοχής στη Μεγαλόνησο. Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, την ώρα που η τουρκική πλευρά επισημαίνει πως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και ότι μπορεί να υπάρξει λύση με την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Συνάντηση με τον Ερντογάν ζητά η Αθήνα

Στο μεταξύ, έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα –Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. «Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει», εκτιμά η Αθήνα.

Ενώ, εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν ωστόσο όρο: να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Σχετικές ειδήσεις