ΕΘΝΙΚΑ

Μετά τις δηλώσεις του περί «Τσαμουριάς» ο Ράμα πήρε τηλέφωνο τον Τσίπρα

Μετά τις δηλώσεις του περί «Τσαμουριάς» ο Ράμα πήρε τηλέφωνο τον Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα είχε την Τρίτη (22/11) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε πως «Η αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ράμα περί «Τσαμουριάς» (Διαβάστε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, προς όφελος τόσο του ελληνικού, όσο και του αλβανικού λαού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν τον στόχο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόσφατες ενέργειες, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική, της αλβανικής πλευράς, υπονομεύουν την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την πρόοδο των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, ο Aλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και απτά αποτελέσματα στη συνεργασία των δύο χωρών, για την οποία η Ελλάδα έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών.

Τέλος, υπογράμμισε, ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνιστά κορυφαίο ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Σχετικές ειδήσεις