ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Μυστήριο με τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Κυπριακό: Μυστήριο με τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Η προγραμματισμένη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο της UNESCO, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, στο Άμπου Ντάμπι, πυροδότησε τις τελευταίες ώρες νέα φημολογία περί συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη

Συγκεκριμένα, πληροφορίες προερχόμενες από τουρκικά και κυπριακά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό και οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες μπαίνουν σε νέα φάση έντασης, μετά το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά και να ξαναρχίσει ο διάλογος. Αναφορικά με την παρουσία του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προσθέτουν ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν είχε προκύψει μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο, στις 18 Νοεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη (22/11/2016), ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε θέληση για διμερή συνάντηση, ωστόσο σημείωσε ότι δεν ορίστηκε ημερομηνία, απορρίπτοντας την 4η Δεκεμβρίου ως την ημέρα πραγματοποίησης της συνάντησης. «Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, συνομίλησαν για αρκετή ώρα και εκφράστηκε από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού η θέληση για μια διμερή συνάντηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε ό,τι αφορά το ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία και όπως καταλαβαίνετε, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, θα δούμε ποια θα είναι ακριβώς τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, θεωρούμε ότι υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, με προσεκτικά βήματα θα προχωρήσουμε, καθώς, όπως καταλαβαίνετε, το θέμα του Κυπριακού είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Για ειδικότερα θέματα, τα οποία αφορούν στην ασφάλεια, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Πάντως, αργά ή γρήγορα αναμένεται συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Προκειμένου να οριστεί πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό υπό τα Ηνωμένα Έθνη μετά τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία για τα συγκεκριμένα θέματα σε διμερή συνάντηση, είναι η θέση της Αθήνας.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Κυπριακό

Σχετικές ειδήσεις