ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν κατά Κύπρου: Δεν μπορείτε να έχετε αυτή τη σημαία

Ερντογάν κατά Κύπρου: Δεν μπορείτε να έχετε αυτή τη σημαία

Κυπριακό - Ειδήσεις: Στο στόχαστρο της Άγκυρας ακόμα και η σημαία της Μεγαλονήσου

Νέες προκλητικές δηλώσεις του «σουλτάνου» - Απειλεί και εκβιάζει τους Κύπριους κλιμακώνοντας την ένταση

Εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση που ακολουθεί η Άγκυρα στο ζήτημα του Κυπριακού, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως δεν είναι διατεθειμένος για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με τις δηλώσεις του μάλιστα δυναμιτίζει συνεχώς την κατάσταση και χοντραίνει το γεωπολιτικό «παιχνίδι» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη σημαία της.
«Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» είπε μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Συγκεκριμένα είπε: «Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί, υπάρχει και μια 'ΤΔΒΚ'. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Ερντογάν προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας, θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Κυβέρνηση: Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα

Απάντηση στις απίστευτες δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και την... «ανάγκη διχοτόμησης» ακόμα και της σημαίας του νησιού ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης».

ΝΔ: Ο Ερντογάν εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή

Σφοδρή επίθεση της ΝΔ στον τούρκο Πρόεδρο για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το κυπριακό. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής.

Κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του.

Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεταναστευτικό - προσφυγικό και τώρα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τους.

Η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα προς την Άγκυρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες η ελληνική Κυβέρνηση».

Λοβέρδος: Σε επικίνδυνο μεταπραξικοπηματικό «παραλήρημα μεγαλείου» ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μεταπραξικοπηματικό “παραλήρημα μεγαλείου”», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού κράτους για την κυπριακή σημαία, αλλά και συνολικά την τοποθέτησή του για το Κυπριακό, στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει με μεγάλη προσοχή τη στάση της και να επιτείνει τη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε.

«Ειδικά μετά τον εκ μέρους της Τουρκίας τορπιλισμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, η στάση της Άγκυρας προβληματίζει και ως προς τα πάσης φύσης ενδεχόμενα πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως η Ε.Ε. αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις