ΕΘΝΙΚΑ

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν για το Κυπριακό - Θα πάνε τελικά στη Γενεύη;

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν για το Κυπριακό - Θα πάνε τελικά στη Γενεύη;

Τηλεφωνική συνομιλία, ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, είχαν το απόγευμα της Δευτέρας (9/1) ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, ενώ σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (με τη βοήθεια διερμηνέων).

Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, συμφωνώντας ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (η οποία ήταν το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας και θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, αλλά και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, συνομίλησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα, τέλος, με την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία καταλήγει: «Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης».

Παράλληλα, τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, διάρκειας μίας ώρας και δέκα λεπτών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

«Δύσκολη, αλλά εφικτή η λύση του Κυπριακού»

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού «είναι δύσκολη, αλλά εφικτή».

Σε δηλώσεις από τη Γενεύη, μετά την πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο κ. Άιντε ανέφερε ότι τους τελευταίους 19 μήνες «υπήρξε σημαντική πρόοδος, γι’ αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έλθουν στη Γενεύη και να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν όλες τις διαφορές».

Τα θέματα που έχουν μείνει για το τέλος, είπε, δεν είναι εύκολα, αλλά, σημείωσε ότι «αν υπάρχει βούληση, μπορούν να επιλυθούν».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έχουν επιδιαιτητικό ρόλο, όπως έγινε το 2004, αλλά και ότι η διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα των δύο ηγετών.

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο κ. Άιντε επεσήμανε ότι η επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον στη διεθνή διάσκεψη θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και η Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα «ειδικό ρόλο παρατηρητή».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε, ότι η όποια αλλαγή στην Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 «πρέπει να γίνει από αυτούς που την υπέγραψαν». Ελληνοκυπριακή πηγή σημείωσε από την πλευρά της, ότι την Συνθήκη την έχουν υπογράψει οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη, ο κ. Άιντε είπε, ότι θα συμμετάσχουν «είτε στο υψηλότατο επίπεδο, είτε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο».

Σήμερα το πρωί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν το περιουσιακό και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Στη συνάντηση του απογεύματος τα προς συζήτηση θέματα είναι η χρηματοδότηση της λύσης και το κεφάλαιο ασφάλεια - εγγυήσεις.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συζητούν με τα Ηνωμένα Έθνη και εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.