ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη της Γενεύης - Νέες επαφές στις 18 Ιανουαρίου

Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη της Γενεύης - Νέες επαφές στις 18 Ιανουαρίου

Ειδήσεις | Κυπριακό:Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι... διαφωνούν - Σε επίπεδο «τεχνοκρατών» το επόμενο ραντεβού στην ελβετική πόλη - «Όχι» από το ψευδοκράτος για τον χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τοNewsbomb.com.cy

Αν θα επιθυμούσε κανείς να συνοψίσει σε μία πρόταση την ολοκλήρωση των δύο πρώτων φάσεων χθες, Πέμπτη (12/01/2017), στη Γενεύη για το Κυπριακό, αυτή θα ήταν: «Πρόοδος αλλά χωρίς συμφωνία».

Η πολυμερής Διάσκεψη έληξε στις 23:30 ώρα Ελλάδας με τη δέσμευση των εμπλεκόμενων πλευρών για νέες συνομιλίες στις 18/01/2017 στην ελβετική πόλη, αλλά αυτή τη φορά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ αμέσως μετά πρόκειται να γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.

Όπως ενημέρωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω Twitter, «έχει ολοκληρωθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο. Θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Κατά τα λοιπά, «η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι συζητήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, «υπογράμμισαν σήμερα την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

  • Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
  • Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
  • Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.
  • Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Όχι» Ακιντζί για τον χάρτη που πρότεινε η Ελληνοκυπριακή πλευρά

Την ίδια στιγμή, πάντως, και προτού καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, απέστειλε επιστολή στον γ.γ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, διά της οποίας ανέφερε ότι το ψευδοκράτος απορρίπτει τον χάρτη που είχε καταθέσει την Τετάρτη (11/01/2017) η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ακινζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, «ο κ. Ακιντζί είδε τον χάρτη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως κατάλληλος για την τ/κ κοινότητα». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη και ο «καβγάς» Γιούνκερ - Τσαβούσογλου

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως νέα Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών οι οποίοι θα συζητήσουν τις προσεγγίσεις που υπάρχουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι ως διαπραγματευτής θα μετέχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Επιπλέον ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως στη Διάσκεψη η πρόταση που επικράτησε των συζητήσεων ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά νωρίτερα, για συνάντηση υπουργών εξωτερικών στις 23 Ιανουαρίου, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι επρόκειτο για σκέψεις του ενός εκ των συμβαλλομένων μερών. Όπως σημείωσε, τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ η ελληνοκυπριακή, και η τουρκοκυπριακή πλευρά όπως και η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ στη χθεσινή διάσκεψη εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε πολύ υψηλούς τόνους και με τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει έντονο λεκτικό επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «θρίλερ» της Γενεύης

Σε δηλώσεις του, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/1) ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν τα κρίσιμα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Κατά την συνέντευξη Τύπου στο Παλάτι των Εθνών της Γενεύης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την κατάσταση και όχι να γίνουν «μπαλώματα» λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζω οι λαοί της Κύπρου να φτάσουν σε μια συμφωνία – σύμβολο ελπίδας», ενώ συμπλήρωσε με την φράση «μην περιμένετε θαύματα».

Μάλιστα στη συνέχεια ο γ.γ. του ΟΗΕ εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, «απονέμοντας» τους τα Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου και υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και με την συμβολή κι άλλων προσώπων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε ιστορικές τις συνομιλίες αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι όχι μόνο οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Στόχος είναι, όπως είπε αμέσως μετά, η εξεύρεση λύσης σε σειρά ζητημάτων, με την επισήμανση «είμαστε πολύ κοντά σε μία ρύθμιση για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής Κύπρου».

kypriako 8

Ο κ. Γκουτέρες έκανε επίσης αναφορά στα δημοψηφίσματα, αναφορά που προκάλεσε το θετικό νεύμα του Κύπριου Προέδρου, «η συμφωνία δεν θα είναι συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί από το λαό μέσα από δημοψηφίσματα. Με άλλα λόγια, είτε θα υπάρξει καθαρή λύση, η οποία θα υποστηρίζεται από τις δύο πλευρές και τους πολίτες, είτε θα υπάρξει αποτυχία», σημείωσε.

Αναφορικά με την πρωινή διάσκεψη ο ίδιος ανέφερε πως ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση στο γεύμα, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικές πρόοδοι» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες και συνέχισε λέγοντας πως η πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και την πρόοδο των συνομιλιών, συγκεκριμένα ανέφερε πως το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι, «απαιτείται να εξευρεθούν τα εργαλεία που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των διακανονισμών έτσι ώστε να υπάρχουν οι εγγυήσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες τόσο της τουρκοκυπριακής όσο και της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Πρόσθεσε τέλος ότι ρόλος του ΟΗΕ είναι υποστηρίξει τα μέρη ώστε να μπορέσουν να συνομολογήσουμε μια συμφωνία. Η ατζέντα του ΟΗΕ είναι μία και μόνη, η συμφυλίωση μεταξύ των μερών.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη Διάσκεψη της Γενεύης

Την αποχώρηση του τουρκικού στρατού πρότεινε ο Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους της Διάσκεψης για το Κυπριακό, εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν - ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες - να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είδηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ στο πνεύμα της θετικής κατεύθυνσης για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

«Πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα, ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχάς συμφωνία μας για τη δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς οι οποίοι θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου θα γίνει στις 23 του Γενάρη συνάντηση των ΥΠΕΞ με βάση αυτά τα ερωτήματα», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι επικεφαλής από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διάσκεψης, τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα, και θέλει αποχώρηση του στρατού».

Όλα όσα έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης

Το μεσημέρι της Πέμπτης (12/01/2017) ξεκίνησε στη Γενεύη η πολυμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, με εισηγήσεις από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ η Διάσκεψη συνεχίστηκε το απόγευμα και διήρκεσε έως τις 23:30.

Στη Διάσκεψη της Γενεύης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, από πλευράς ΕΕ, λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν στις 12:15 ώρα Ελλάδας (11:15 τοπική ώρα), με την εισήγηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του «Παλατιού των Εθνών» και, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Υπενθυμίζεται πως όλες οι Σύνοδοι της Διάσκεψης πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

anastasiadis akintzi

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί διαπραγματεύονται για ασφάλεια και εγγυήσεις

Νωρίτερα, οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είχαν ξεκινήσει στις 10:15 ώρα Ελλάδας (09:15 τοπική ώρα) ενώ στις 12:00 ώρα Ελλάδας (11:00 τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του κ. Γκουτέρες με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της πολυμερούς Διάσκεψης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Την ίδια στιγμή, ανώτατη κυβερνητική πηγή της Ελλάδας, την οποία επικαλείτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτη, ότι παρέμενε ανοικτό το ενδεχόμενο της μετάβασης του κ. Τσίπρα στην Ελβετία. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα παραβρισκόταν στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), ωστόσο σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, o Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επρόκειτο να μεταβεί στην Ελβετία.

«Ρήγμα» στη Λευκωσία: Κατά του Αναστασιάδη τέσσερα στα πέντε κόμματα του Κέντρου

Ωστόσο, η «πρεμιέρα» των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη επισκιάστηκε από την έντονη διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους του κεντρώου χώρου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεθνής διάσκεψη στο Παλάτι των Εθνών χωρίς την παρουσία του ενδιάμεσου χώρου πλήν του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο Newsbomb.com.cy

Η εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη: Συμμετέχω με διττή ιδιότητα

Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει σε αυτήν με διττή ιδιότητα, «δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας», σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη ήρθε ως απάντηση στον σάλο που προκάλεσε το απίστευτο ατόπημα των υπευθύνων για τη διοργάνωση της πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, μη δηλώνοντας στα ταμπελάκια των συμμετεχόντων τους τίτλους και τις ιδιότητές τους, με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να μην αναφέρεται ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ήδη από την Τετάρτη (11/01/2017) ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να δουν την «πολυμερή Διάσκεψη, στην οποία η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο, όχι συμβαλλόμενο μέρος, και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - και έχει υποχρέωση η Ε.Ε να είναι παρούσα βάσει της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ».

Αντιθέτως, όπως είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ο Κύπριος εκπρόσωπος, το εδαφικό όπως και τα άλλα κεφάλαια που άπτονται εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, θα συζητηθούν στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε πολύ λίγο (κάποια από τα θέματα που τέθηκαν τις τελευταίες ώρες, είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κεντρική διακυβέρνηση, όπως επίσης η ευρωπαϊκή πτυχή - θέμα που εξέτασαν εμπειρογνώμονες).

tsavousoglou kotzias

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Κοτζιάς

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων έγινε σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Την Τετάρτη (11/01/2017) έφθασαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και χθες (12/01/2017) ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον ενώ όπως έγινε γνωστό την ΕΕ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναφερόμενος στη Διάσκεψη είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως «αυτό που γίνεται σήμερα είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν το πολύ δύσκολο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Διπλωματικός «πυρετός» για τους χάρτες

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη (11/01/2017) στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν χάρτες. Τώρα μένει να εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Μιλώντας, εξάλλου, στους δημοσιογράφους, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

xristodoulidis

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης».

Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η επόμενη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών».

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αυτά είναι τα χωριά που αξιώνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης περιλάμβανε μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ τη μετάβαση στη Γενεύη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

xartis

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ενόχληση για τη διαρροή

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προϊόν διαρροών, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γιούνκερ: Θα υπάρξει θετική κατάληξη των συνομιλιών

juncker

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Τετάρτη (11/01/2017) πως οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

«Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη πρέπει να αναλαμβάνουμε κινδύνους. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο αναλαμβάνουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.

«Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να επανενωθεί το νησί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν εξαιρετική δουλειά και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη των συνομιλιών στη Γενεύη αύριο», δήλωσε ακόμη ο Γιούνκερ.

Άιντε: Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης (11/01/2017), ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για την αυριανή Διεθνή Διάσκεψη.

Ο κ. Άιντε δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία», η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς, ενώ οι δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αν και διαβουλεύονται με τις ομάδες τους, για να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της αυριανής Διάσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Την ώρα που διεξάγονταν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατούσε οικονομικός αναβρασμός, λόγω της δραματικής διολίσθησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας με το ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωνε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0560 δολάρια.

Το ευρώ βρισκόταν στα 122,379 γεν, στο 0,8677 με τη στερλίνα και στο 1,0731 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχυόταν σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 115,893 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχωρούσε σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,2170 δολάρια.

Η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό ρεκόρ κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Έναντι του δολαρίου υποχώρησε έως τις 3,88 λίρες και έναντι του ευρώ υποχώρησε στις 4,10 λίρες.

To τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου το 2016, ενώ από τις αρχές του 2017 υποχωρεί κατά 9%.

Παράλληλα, η μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, αποτέλεσε μέρος των συνεπειών της αλλαγής στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (αύξηση επιτοκίων) καθώς η αναχρηματοδότηση των δολαριακών δανείων τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες επενδύσεις στη χώρα έχει οδηγήσει σε μεγάλη "φυγή” κεφαλαίων.

Και κατά συνέπεια σε δραματική διολίσθηση της λίρας την οποία η υπό την καθοδήγηση Ερντογάν, Κεντρική Τράπεζα, απέδωσε σε διεθνή χειραγώγηση.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για το Κυπριακό στο Newsbomb.com.cy

Σχετικές ειδήσεις