Τα μαζεύει ο Ταγιάνι για τα περί «Μακεδονίας»

Τα μαζεύει ο Ταγιάνι για τα περί «Μακεδονίας»

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αναδιπλώνεται και αναφέρει τώρα τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη  ονομασία της χώρας των Σκοπίων, τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ-FYROM).

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι αποκάλεσε τα «Σκόπια», «Μακεδονία» κατά την επίσκεψη του στην χώρα στις 12 Φεβρουαρίου, και χωρίς καμία αίσθηση πραγματικότητας, είπε ευθαρσώς πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιπος Β’ ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών.

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του Αντόνιο Ταγιάνι, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.

Σαφείς αιχμές κατά Ταγιανί από Κοτζιά

Σε σαφή αποδοκιμασία των δηλώσεων για τα περί «Μακεδονίας» προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι «είμαστε σε μία εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Έντι Ράμα, που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την ελληνική επανάσταση, μέχρι τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης που πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται κανείς και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεις το μυαλό σου».

Έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από πλευράς των Ελλήνων ευρωβουλευτών που έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν.

«Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ, «φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Την διαμαρτυρία για τα παραπάνω λόγια εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας, «ο Αν.Ταγιάνι υπέπεσε σε θεσμικό κ ιστορικό ατόπημα. Οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οφείλει δημόσια επανόρθωση. Ο Πρόεδρος του ΕΚ οφείλει να τηρεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ κ του ΟΗΕ για την FYROM» (Διαβάστε ΕΔΩ τη σχετική επιστολή).