ΕΘΝΙΚΑ

«Κόκκινος συναγερμός» στο ελληνικό Πεντάγωνο - Αγώνας να προλάβουμε τους Τούρκους

«Κόκκινος συναγερμός» στο ελληνικό Πεντάγωνο - Αγώνας να προλάβουμε τους Τούρκους

Σε εξοπλιστικό πρόγραμμα - «μαμούθ» σκοπεύει να προβεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για αναβάθμιση των 155 μαχητικών F-16, αγορά πυραύλων για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, καθώς και εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορές αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μόνον τα δύο πρώτα προγράμματα είναι πιθανόν να κυμαίνονται περί τα δύο δισ. ευρώ.

Εάν σε αυτά προστεθούν και αγορές των πιο ακριβών σήμερα στον κόσμο αεροσκαφών, F-35, που καθένα εξ αυτών κοστίζει περί τα 80 - 90 εκατομμύρια χωρίς εξοπλισμό, τότε το πρόγραμμα «απογειώνεται» σε αδιανόητα - για τα δεδομένα της Ελλάδας - ύψη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους του υπουργείου Άμυνας, «με εντολή του υπουργού, και μετά από εισήγηση των επιτελείων, ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S -300».

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει σημάνει «συναγερμός» από τις κινήσεις της Τουρκίας που, πλέον, εξοπλίζεται με μαχητικά νέας γενιάς, δημιουργώντας νέο συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί επιπλέον 24 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, τύπου F-35.

Στόχος της Τουρκίας είναι η προμήθεια συνολικά 100 και πλέον F-35, με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-4 και F-16, ενώ παράλληλα ως συμπαραγωγός χώρα φιλοδοξεί έως το 2023 να αναπτύξει ένα αμιγώς τουρκικό μαχητικό.

Το σχέδιο του Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και προβλέπει την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023.

Σχετικές ειδήσεις