ΕΘΝΙΚΑ

Ισορροπίες τρόμου στο Αιγαίο: Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ισορροπίες τρόμου στο Αιγαίο: Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στα άκρα οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο το Αιγαίο – Έντονη ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Πού το πάει ο Ερντογάν και μέχρι πού μπορεί να φτάσει – Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Αρχιπέλαγος με... απρόβλεπτες συνέπειες – Σε επιφυλακή ο Ελληνικός Στρατός

Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι προκλήσεις κατά Ελλήνων ψαράδων, το καθημερινό κυνηγητό με τους άνδρες του Λιμενικού, οι αλλεπάλληλες NAVTEX με τις οποίες επιχειρούν να δεσμεύσουν τεράστιες περιοχές του Αρχιπελάγους και κυρίως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, αποδεικνύουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις με την Ελλάδα, αγνοώντας τις συνέπειες.

Το κρίσιμο στοιχείο της διπλωματικής έντασης, που προστίθεται στη στρατιωτική, είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας ότι νησιά και νησίδες του Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι τουρκικά, αλλά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή.

Η θέση αυτή, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πέραν των γνωστών προφορικών δηλώσεων, είναι αποτυπωμένη και σε σειρά επίσημων τουρκικών εγγράφων που, υπό μορφή ρηματικών διακοινώσεων, έχουν επιδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο χωρών για περιστατικά που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα, απαντώντας σε συχνά ελληνικά διαβήματα και ρηματικές διακοινώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, επαναλαμβάνει και εγγράφως τους ισχυρισμούς της για κατοχή νησιών από την Ελλάδα. Σε ερωτήσεις των Ελλήνων διπλωματών για το πώς αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί αυτοί, οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν φυσικά κανένα νομικό επιχείρημα.

Αυτό φυσικά δεν απαγορεύει στου Τούρκους να συνεχίζουν τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και να κλιμακώνουν στρατιωτικά την ένταση σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί το γεγονός πως μέσα σε διάστημα 3 ημέρων, δύο κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα του Αγαθονησίου ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τις προκλήσεις με δεκάδες παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η ένταση θα οξύνεται και προειδοποιούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που κατά την άποψή τους είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί.

Για το λόγο αυτό την Τετάρτη συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, όπου στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά. Επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνεδρίασης δεν εκδόθηκε, ωστόσο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφώνησαν να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπιστεί παν ενδεχόμενο. Συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κάθε μήνα.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χαμηλώσει τους τόνους, ειδικά την περίοδο αυτή που έχει υποστεί ήττες στο ανατολικό μέτωπο. Το καθεστώς Ερντογάν μοιάζει να έχει αποφασίσει ότι η κλιμάκωση στο Αιγαίο, την Κύπρο ή στη Θράκη είναι επιλογή μονόδρομος για να εκτονώσει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά και να “σβήσει” τις ήττες που έχει υποστεί στα περιφερειακά μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί.

Πηγές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνουν ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει απώτερους στόχους τους οποίους δεν ξεχνά ποτέ.

Όπως έχει επισημάνει ο πρώην στρατιωτικός και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο στόχος της Τουρκίας είναι στρατηγικός και εντάσσεται στον μακρόπνοο σχεδιασμό της Τουρκίας, για διεκδίκηση του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, χωρίς να μας χαρίζει το υπόλοιπο τμήμα του.

Επίσης σχετίζεται με την ένταση και την ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων, είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτραπεί η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Τέλος, σχετίζεται με τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Ελλάδα, εγκαθιστώντας σε 18 νησιά του Αιγαίου στρατιωτικά τμήματα, έχει ανατρέψει εις βάρος της Τουρκίας το status quo στο Αιγαίο. Αυτόν τον ισχυρισμό, που μέχρι πριν από δύο χρόνια τον επικαλούνταν περιθωριακοί εθνικιστικοί κύκλοι, τώρα τον ενστερνίζονται κορυφαίοι υπουργοί του Ερντογάν.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση συναγερμού εδώ και αρκετό καιρό και οι αξιωματικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή. Οι Έλληνες πιλότοι στέλνουν καθημερινά μήνυμα στους Τούρκους ότι δεν θα επιτρέψουν καμία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ενώ και ο Ελληνικός Στόλος είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Ο Στρατός Ξηράς, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη πραγματοποιεί ασκήσεις και δηλώνει «παρών» απέναντι στους προκλητικούς γείτονες.

Σχετικές ειδήσεις