ΕΘΝΙΚΑ

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα: Έκτακτο σχέδιο υποδοχής Σκοπιανών προσφύγων εάν ξεκινήσει εμφύλιος

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα: Έκτακτο σχέδιο υποδοχής Σκοπιανών προσφύγων εάν ξεκινήσει εμφύλιος

Με προβληματισμό παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια.

Μετά τα πρόσφατα επεισόδια στην γειτονική χώρα, η Ελλάδα, έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια εμφύλια σύρραξη.

Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει, καταυλισμούς οι οποίοι θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς, όπου θα παραμείνουν οι πρόσφυγες έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, σε περίπτωση πάντα που τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο στα Σκόπια.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δημιουργία καταυλισμών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν μαζικό αριθμό προσφύγων από την γειτονική χώρα, που σε περίπτωση εμφύλιας σύρραξης, υπολογίζεται πως θα περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Ελεύθερος Τύπος».

Έχουν μάλιστα βολιδοσκοπηθεί συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα στηθούν καταυλισμοί και θα γίνεται εκεί καταγραφή των εισερχομένων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των ροών.

Στην γειτονική χώρα εξάλλου υπάρχει ήδη «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια είναι άγνωστο πού θα καταλήξει, ενώ δεν αποκλείονται πλέον ακραίες καταστάσεις - ακόμα και ο εμφύλιος.

Σχετικές ειδήσεις