ΕΘΝΙΚΑ

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στους Τούρκους»

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στους Τούρκους»

Αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Άγκυρα για τις ασκήσεις στο Αιγαίο

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για την συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Με αλλεπάλληλες NAVTEX και NOTAM η Άγκυρα δεσμεύει σχεδόν ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο, ενώ κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, διεμήνυσε προς την Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο. «Αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση “Θαλασσόλυκος”, στο Αιγαίο, προχωρήσουν σε βολές επιφανείας θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης», προειδοποίησε ο κ. Καμμένος.

Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα αν τον ανησυχεί η μεγάλη τουρκική άσκηση με την ονομασία «Θαλασσόλυκος» ο κ. Καμμένος είπε: «Εχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Καταρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με σοβαρότητα, με σωφροσύνη. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οπως κάνουν κάθε ημέρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Σχετικές ειδήσεις