ΕΘΝΙΚΑ

Σκηνικό έντασης στήνει ο Ερντογάν στην Κύπρο

Σκηνικό έντασης στήνει ο Ερντογάν στην Κύπρο

Σε απειλές και εκβιασμούς κατέφυγαν σήμερα 10 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ από το βήμα του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk:

«Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η αρνητική προσέγγιση του ζητήματος από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία καθώς ορισμένες εταιρείες ενέργειας συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους, οι οποίοι φέρονται ανεύθυνα ως προς τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζω ότι οι υγρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Οφείλουν να αποφύγουν τα ριψοκίνδυνα αυτά βήματα ειδάλλως θα προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή. Ειδάλλως, πρέπει να πω, ότι οι συνεργαζόμενες αυτές εταιρείες θα χάσουν τους φίλους τους στην Τουρκία».

1558101 cc39f03bfbb26ebd534640e96ab17d6b



Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» μετά την αποτυχία των πιο πρόσφατων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

Μιλώντας στη διάσκεψη για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού.

«Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Πηγή: Haberturk, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις