ΕΘΝΙΚΑ

Το Κυπριακό ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία: Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της

Το Κυπριακό ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία: Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της

Απάντηση στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο μιλούσε για «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς» αναφορικά με την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κύπρου.

Απαντώντας το Κυπριακό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων».

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστει και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», υπογραμμίζει το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι «Παρακολουθούμε από κοντά τις μονομερείς δραστηριότητες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ που έχουν σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δραστηριότητες οι οποίες αψηφούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τ/Κ λαού, τους συνιδιοκτήτες του Νησιού, επάνω στις φυσικές πηγές».

Σχετικές ειδήσεις