ΕΘΝΙΚΑ

Οργή ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: «Δεν σας αφορά η στρατικοποίηση των νησιών - Δεν συμμετείχατε στο Β΄ΠΠ

Οργή ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: «Δεν σας αφορά η στρατικοποίηση των νησιών - Δεν συμμετείχατε στο Β΄ΠΠ

Να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τη διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5», που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος», τονίζει η σχετική ανάκοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα - που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Προκαλούν οι Τούρκοι: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο

Σύμφωνα με το Anadolu, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «έμαθε για την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο ελληνικό νησί της Ρόδου μέσω πληροφοριών που έλαβε από τουρκικές στρατιωτικές πηγές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Συνθήκη των Παρισίων (1947) απαγορεύει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων στη Ρόδο, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τον όρο ότι θα είναι αποστρατικοποιημένη».

«Ως εκ τούτο, αυτή η στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Ρόδο αποτελεί ανοικτή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει «προειδοποιήσει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε την προσδοκία μας από την Ελλάδα να αποφεύγει τέτοιες εχθρικές κινήσεις που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

mfa turkey

Σχετικές ειδήσεις