ΕΘΝΙΚΑ

Προκαλεί ο Ερντογάν: Φέρτε μας τους πραξικοπηματίες - Δεν έχουμε θανατικη ποινή ούτε βασανιστήρια

Προκαλεί ο Ερντογάν: Φέρτε μας τους πραξικοπηματίες - Δεν έχουμε θανατικη ποινή ούτε βασανιστήρια

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη λογική των εκκαθαρίσεων και της βίαιας καταστολής που ακολούθησε η κυβέρνησή του μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την Πέμπτη (07/12/2017) από την Αθήνα ότι στη χώρα του δεν υπάρχουν πλέον θανατική ποινή, ούτε και βασανιστήρια, ζητώντας την έκδοση των δέκα συνολικά Τούρκων αξιωματικών πίσω στην Τουρκία.

«Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των δέκα πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση μας για έκδοσή τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι είναι ευτυχής για την επίσημη επίσκεψή του μετά από 65 χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη ομολόγου του στην Ελλάδα. «Πραγματοποιώ μια επίσημη επίσκεψη έπειτα από 65 χρόνια. Στις συνομιλίες που είχαμε, θίξαμε θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, η πέμπτη κατά σειρά σύνοδος του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς στη Θεσσαλονίκη», είπε.

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Ερντογάν είπε: «Θέλω να σας πω ότι εμείς οι Τούρκοι κάνουμε μεγάλες αγώνα ενάντια σε αιμοσταγείς συμμορίες όπως οι FETO, DHKCP. Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα για το θέμα αυτό».

Βεβαίως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να επανέλθει για πολλοστή φορά στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης επιμένοντας πως «υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την αναμόρφωση της Συνθήκης. Η συνθήκη υπογράφηκε από εννέα χώρες, ακόμη και από την Ιαπωνία. Δεν υπάρχουν αναφορές για το θέμα των μειονοτήτων και του σεβασμού των δικαιωμάτων τους. Υπάρχουν θέματα στη δυτική Θράκη».

Για το Αιγαίο

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του κ. Ερντογάν στο θέμα του Αιγαίου, όπου έκανε αρχικά λόγο για «υπεκφυγές της ελληνικής πλευράς», για να προσθέσει, στη συνέχεια, σε πιο συγκαταβατικό τόνο: «Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να συζητηθούν στη βάση της οπτικής και της θεωρίας του γεμάτου ποτηριού. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας. Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου τα οποία μπορούν να λυθούν με τις διαπραγματευτικές συνομιλίες που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να κοιτάμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν, στα λάθη και τα σφάλματα».

Για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν αρκέστηκε να... πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, δηλαδή να χρεώσει τις έως τώρα αποτυχίες των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στους Ελληνοκύπριους.

«Εγώ είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Στο Νταβός ήταν οι Ελληνοκύπριοι που αποχώρησαν από τις συνομιλίες, στο Κραν Μοντανά ποιοι ήταν εκείνοι που αποχώρησαν εκ νέου; Για ακόμη μία φορά ήταν οι Ελληνοκύπριοι. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν τι συνέβη. Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», υποστήριξε ο Τούρκους πρόεδρος.

Για το προσφυγικό: «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες, ενώ οι επενδύσεις για την προστασία τους ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια».

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά και στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας που θεσμοθετήθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας και ελπίζουμε ότι τους προσεχείς μήνες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η 5η συνεδρίασή του», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, είπε πως «ο όγκος τους έχει φτάσει φέτος τα 5,6 δισ. δολάρια και πρέπει να ανέβει».

Τέλος, οι κύριοι Ερντογάν και Τσίπρας συζήτησαν, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος και για την ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης, αλλά και για τη ναυτιλιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις