ΕΘΝΙΚΑ

Αποκάλυψη ή προπαγάνδα; «Νέα Μακεδονία» το νέο όνομα, λένε Σκοπιανοί και Αλβανοί

Αποκάλυψη ή προπαγάνδα; «Νέα Μακεδονία» το νέο όνομα, λένε Σκοπιανοί και Αλβανοί

Τη σύνθετη ονομασία στην οποία καταλήγουν Ελλάδα και Σκόπια ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει σκοπιανή εφημερίδα.

Σύμφωνα με σημερινό (09/01/2018) πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, «φαβορί» φαίνεται να είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

protoselido

Αλβανικά ΜΜΕ: «Νέα Μακεδονία» το όνομα

Την ίδια ώρα, το αλβανικό portal infoshqip.com, επικαλούμενο «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει, κι αυτό με τη σειρά του, ότι το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», το οποίο εν συντομία θα είναι «Νέα Μακεδονία», είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.

Μάλιστα, το αλβανικό μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ή της εκκλησίας των Σκοπίων.

dimosievma

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η επίσημη ονομασία θα είναι «Република Нова Македонија» στη γλώσσα των Σκοπίων, στα αγγλικά «Republic of New Macedonia» και στα ελληνικά «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Η συντομογραφία θα είναι αντίστοιχα στις τρεις γλώσσες «Нова Македонија», «New Macedonia» και «Νέα Μακεδονία».

Η γλώσσα θα είναι «Sovremen Makedonski jazik» που στα αγγλικά «μεταφράζεται» ως Modern Macedonian/Makedonski και στα ελληνικά ως «Σλαβομακεδονική γλώσσα».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εθνικότητα και η ιθαγένεια είναι στα σλαβικά («Македонско») και το «νέο» υπάρχει μόνο στα αγγλικά («New Macedonian») και στα ελληνικά («Νεομακεδονική»).

Η εκκλησία του κράτους των Σκοπίων θα αποκαλείται σε όλες τις γλώσσες «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Απομένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί αν οι εν λόγω πληροφορίες έχουν βάση, κι αν ναι, ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη χρήση του ονόματος.

Κοτζιάς: «Σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση»

«Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος», διεμήνυσε, στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Είπε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο.

Ο Πάνος Καμμένος δεν συμφωνεί με τον όρο «Μακεδονία» στα ελληνικά, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι η συμφωνία θα είναι καλή.

«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η επίλυση του Σκοπιανού θα κάνει καλό και στις δύο χώρες.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση και ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».

Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει.

«Η αντιπολίτευση της ΝΔ αρχίζει και τελειώνει στο αίτημα για εκλογές. Αυτό δείχνει μια φτώχεια», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και σημείωσε πως «σήμερα δεν είμαστε στα βαπτίσια των Σκοπίων. Είναι 25 ετών νεαρά κυρία. Τη σύνθετη ονομασία την έχει δώσει η Ελλάδα από το 1995».

Σχετικές ειδήσεις