ΕΘΝΙΚΑ

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό: Τετ-α-τετ Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στην Αθήνα

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό: Τετ-α-τετ Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στην Αθήνα

Σκόπια | Ειδήσεις: Ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πυροδοτεί η χθεσινή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) τάχθηκε εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» αλλά και κατά των προγραμματιζόμενων συλλαλητηρίων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Την ίδια στιγμή, ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη (11/01/2018) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανόι ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς και των διαπραγματευτών της Ελλάδας και των Σκοπίων θα αρχίσουν στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου, δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Κατά τα λοιπά, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ότι «Σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».

4331093

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ανέφερε ότι «εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει», ενώ ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, τόνισε ότι «έχουμε ένα επιπρόσθετο λόγω ευαισθησίας ως εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο μακεδονική, χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων».

Οι θέσεις της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποκρυσταλλώθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην οποία - μεταξύ άλλων - αναφέρεται: «Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου "Μακεδονία", παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"».

Μητσοτάκης: Για εμάς ισχύ έχει η απόφαση του Βουκουρεστίου

mitsotakis

Η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, «ισχύει στο ακέραιο και σήμερα» σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, τόνισε την Τετάρτη (10/01/2018) αναφερόμενος στο ζήτημα με τα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε στελέχη της ΝΔ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

«Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Όπως είχατε εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή το 2008» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τότε στο Βουκουρέστι «προσδιορίσαμε τα όρια αποδοχής της λύσης την οποία μπορούμε να δεχτούμε και η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα».

«Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας, αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας - το οποίο αποκαλούμε erga omnes - και αναφέρομαι φυσικά και στο ζήτημα το οποίο έθεσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων που προσβάλλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων και αυτά πρέπει να σταματήσουν».

Περισσότερα σε λίγο...

Σχετικές ειδήσεις