ΕΘΝΙΚΑ

Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε γεωγραφικό προσδιορισμό για το Σκοπιανό

Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε γεωγραφικό προσδιορισμό για το Σκοπιανό

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πριν από λίγο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων αποφάσισε την Τρίτη (06/02) τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού των Σκοπίων, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Γιοχάνες Χαν: Δεν τίθεται λόγος για άμεση ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

johannes hahn

«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη των Σκοπίων ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων», απάντησε ρητά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, τα Σκόπια θα πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη Ε.Ε».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με τη γείτονα χώρα, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της Ε.Ε.) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν.

«Τα Σκόπια πρέπει να ανταποκριθούν σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη», τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν.

Πηγες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις