ΕΘΝΙΚΑ

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Οργισμένη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία μετά τις άκρως προκλητικές δηλώσεις κατά του Νίκου Κοτζιά - Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του για την Άγκυρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του Νίκου Κοτζιά, απάντα το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και υπερβαίνει τις «κόκκινες» γραμμές.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για την συνέντευξη του Ν. Κοτζιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δήλωσε:

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί. Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Διαβάστε επίσης: Ίμια: Επικίνδυνο παιχνίδι στο Αιγαίο - Τα βίντεο από το «Γαύδος» που «καίνε» τους Τούρκους

Τουρκία κατά Κοτζιά: Ξεπερνάς τα όρια

Μιλώντας στον Alpha, ο Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει τη γειτονική χώρα ότι αντίστοιχο περιστατικό με αυτό που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στα Ίμια δεν θα γίνει ανεκτό και πως η αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς δεν θα είναι τόσο ειρηνική.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε ανησυχητικές αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια αντιμετώπιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνάει τα όρια, και απέχει πολύ από τη στάση υπευθυνότητας που απαιτείται από την πολιτική του θέση», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλώντας, τον μάλιστα να είναι «συνετός» και να κινείται με βάση τις επιθυμίες του Τούρκου και του Έλληνα πρωθυπουργού»

Κοτζιάς: Την επόμενη φορά δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά

«Οι Τούρκοι και παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο και δεν ξέρουν Γεωγραφία. Τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά H Τουρκία νευρική, διότι δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έδωσε τη δική του απάντηση, στην προκλητική στάση των Τούρκων, στον απόηχο του «θερμού» επεισοδίου που σημειώθηκε στα Ίμια.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Κοτζιάς δηλώνει σε αυστηρό τόνο: «Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα»».

«Η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», ενώ ερωτώμενος ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, διαμήνυσε σε έντονο ύφος πως «δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προαναγγέλλει τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.

Σχετικές ειδήσεις