ΕΘΝΙΚΑ

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία: Σεβαστείτε εδώ και τώρα Ελλάδα και Κύπρο

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία: Σεβαστείτε εδώ και τώρα Ελλάδα και Κύπρο

Τουρκικές Προκλήσεις | Άτυπη Σύνοδος Κορυφής | Ντόναλντ Τουσκ: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 27 ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ» ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

«Τα κράτη μέλη της - ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας

Μέρκελ σε Τσίπρα: Δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

MERKEL TSIPRAS

Η επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στο Βερολίνο και τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από αυτήν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Παρασκευή (23/02/2018), στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση ζήτημα, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία των Σκοπίων στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η στήριξη προς την Ελλάδα είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η κ. Μέρκελ όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη συνέχεια, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Και οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί, όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο προσφυγικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και σε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Η Ελλάδα χώρα-κλειδί για την Ε.Ε στα Βαλκάνια

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Αλβανία και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν επίσης με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις