ΕΘΝΙΚΑ

Αγωνία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς: Οι εξελίξεις στο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας

Αγωνία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς: Οι εξελίξεις στο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας

Ειδήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας -Κρατούνται για δίκη στην Τουρκία - Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

Σκηνικό κρίσης και στον Έβρο φαίνεται να στήνει η Τουρκία, σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ήδη τεταμένες, μετά και το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, αλλά και το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Η υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο εξελίσσεται σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ανθυπολογαχός Άγγελος Μητρετώδης (25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού από το Κιλκίς) και ο Δημήτρης Κουκλατζής (λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού) κρατούνται στις κλειστές φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται από τις τουρκικές Αρχές για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης. Το ένταλμα σύλληψής τους ανέφερε ακόμη την υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό, ενώ η εισαγγελία έδωσε εντολή να διερευνηθεί το περιεχόμενο των κινητών τους.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας άκουσαν με ικανοποίηση ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό είχε μεταδοθεί από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ντοκουμέντο: Οι πρώτες εικόνες από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο (pics)

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ - καρέ η μεταγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο (vid)

Το χρονικό της σύλληψης

Ήταν 14:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (01/03) όταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιοποίησε το γεγονός σχεδόνι μία ημέρα αργότερα, το πρωί της Παρασκευής (2/3).

Η ιστοσελίδα Birlik δημοσίευσε φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο. Κατά την ίδια ιστοσελίδα στο δικαστήριο βρέθηκε και η μητέρα του ενός συλληφθέντος.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί ξεσπούν: «Δεν είμαστε πράκτορες»

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο περιέγραψαν στην κατάθεσή τους στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να είπαν υποστηρίζοντας πως δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα.

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσίν στο κινητό τηλέφωνο των δύο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να σταλούν στους ανωτέρους τους.

Πώς έγινε η σύλληψη

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ(Sözcü, nTV) οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη (Edirne) όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα) και υπεβλήθησαν σε ανάκριση.

Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.Ετσι, το τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξανείου.

Τηλεφωνική επικοινωνία αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας για την υπόθεση. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος επιτελάρχης, μάλιστα, φέρεται να δεσμεύτηκε στον Έλληνα ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί.

Καθώς παρήλθε το Αυτόφωρο (σ.σ. οι δύο Ελληνες συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:30) και δεν τους αποδόθηκε τελικώς κατηγορία για απόπειρα κατασκοπείας όπως ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, παρά μόνο εκείνη για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής» εκφράζονται ελπίδες ότι πιθανόν να επιστρέψουν στα μέσα της εβδομάδας στην Ελλάδα, εκτός σοβαρής εμπλοκής.

Κατά τις πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Σύλληψη στρατιωτικών Έβρος: Αυτές είναι οι 4 κατηγορίες για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Σύλληψη στρατιωτικών: «Δεν είμαστε πράκτορες» - Τι είπαν στις απολογίες υπολοχαγός και λοχίας

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ενημέρωσε για το περιστατικό. «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Κικίλιας: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για άμεση επιστροφή τους

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών. Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα τελευταία δεδομένα της υπόθεσης», δήλωσε ο Tομεάρχης άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε: «Η ΝΔ ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Πάιατ: Ανησυχώ για «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Το φόβο του για ένα «ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Με πληροφορίες από: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και Birlik

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Τανίδης - Ανατριχίλα: Αυτά είναι τα μηνύματα του 17χρονου λίγο πριν βρεθεί νεκρός

Καιρός - «Βόμβα» από τους επιστήμονες για την Άνοιξη

Κατρούγκαλος: Μερίδα τουρκικού Τύπου κατασκευάζει κατασκοπευτικές ιστορίες

Να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωση που έκανε το Σάββατο στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Αρχές της Τουρκίας.

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και από την πρώτη στιγμή όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη όσο και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκαν για να δούμε τι θα γίνει σε ένα επεισόδιο το οποίο δεν είναι ασύνηθες, συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στη μεθοριακή γραμμή», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες οι οποίες φτάνουν μέχρι το μύθευμα, ότι τάχα ετοιμάζεται ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων και όσοι επενδύουν ή επαναλαμβάνουν παρόμοια μυθεύματα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτήν τη στιγμή η υπόθεση εκκρεμεί στην τουρκική δικαιοσύνη. Η κατηγορία που τους έχει αποδοθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή η κατηγορία είναι ότι οι στρατιωτικοί μας παραβίασαν απαγορευμένη περιοχή. Δεν θέλω να προδικάσω τις εξελίξεις από τη στιγμή που βρίσκεται η υπόθεση στην τουρκική δικαιοσύνη και όπως ξέρετε η πάγια ελληνική στάση, η πάγια ευρωπαϊκή στάση είναι υπέρ της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου και ότι θέματα που εκκρεμούν στο επίπεδο της δικαιοσύνης θα πρέπει να τα αφήνουμε εκεί.

Όλα αυτά είναι μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μια ορατή πρόθεση από την άλλη πλευρά να χρησιμοποιήσει διαφορετικά το συγκεκριμένο συμβάν. Αν υπάρξει παρόμοια πρόθεση, ασφαλώς θα αντιδράσουμε με τον πρέποντα τρόπο. Δεν είναι όμως σωστό να κατασκευάζουμε εκ των προτέρων σενάρια κλιμάκωσης της έντασης σε μια στιγμή που η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση γενικά στις μεταξύ μας σχέσεις για τον απλούστατο λόγο ότι τα δικά μας εθνικά συμφέροντα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς μας και ευρωπαϊκές συμμαχίες και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να εντείνουμε το ψυχολογικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Βίτσας: Εργαζόμαστε ώστε να επιστρέψουν γρήγορα τα παιδιά μας

«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα». Την απάντηση αυτή δίνει για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του, ο Δημήτρης Βίτσας αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα οποία σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Η Τουρκία στήνει σκηνικό και στον Έβρο

Όπως φαίνεται το περιστατικό που έλαβε χώρα στον Έβρο δεν είναι τυχαίο. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων.

Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά. Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση είναι συνεχή.

Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η διαχείριση γίνεται από… ψηλά.

Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο, δείχνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποκομίσει οφέλη από αυτό το συμβάν.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις