ΕΘΝΙΚΑ

«Πάει γυρεύοντας» η Τουρκία: Απειλεί ότι θα τα «βάλει» με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

«Πάει γυρεύοντας» η Τουρκία: Απειλεί ότι θα τα «βάλει» με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Η ανατολική Μεσόγειος παίρνει φωτιά… Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, οι απειλές απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και στις «μεγάλες» δυνάμεις οδηγούν την κατάσταση στα άκρα και δημιουργούν μια βραδυφλεγή βόμβα στη γειτονιά μας.

Σε πανικό η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ - Πανίσχυρη αμερικανική δύναμη ανοιχτά της Μεγαλονήσου – Ήδη φρεγάτες των ΗΠΑ πλέουν δυτικά της Κρήτης

Σε μια νέα εξέλιξη στο καυτό ζήτημα των ερευνών για υδρογονάθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα (7/3) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων. «Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή» δήλωσε ο Καλιν, προαναγγέλλοντας -εμμέσως πλην σαφώς- νέα ένταση στην περιοχή, μετά τα έκτροπα του τουρκικού στόλου πριν λίγες εβδομάδες κατά την προσπάθεια προσέγγισης του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει στην στρατηγική επιλογή να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με σαφή στόχο να στείλουν αποτρεπτικό μήνυμα στον Ερντογάν εάν διανοηθεί να επαναλάβει τα «νταηλίκια» που έλαβαν χώρα μερικές εβδομάδες πριν αναφορικά με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Την ίδια ημέρα, πλοία τόσο από το Ναυτικό των ΗΠΑ όσο και από το βορειοαμερικανικό Ναυτικό Σώμα, αλλά και ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, έφθασαν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Διόλου τυχαία στις 21 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία της ομάδας “Iwo Jima”, η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και ένα ακόμη που μεταφέρει την 26η θαλάσσια μονάδα δύναμης 2,500 πεζοναυτών, ενισχύοντας τη δύναμη του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού που αποτελείται από πέντε ακόμη πολεμικά πλοία. Η ναυαρχίδα του ομίλου, το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, είναι εφοδιασμένη με ελικόπτερα επίθεσης Cobra, αεροσκάφη εδάφους AV-8 Harrier και αεροσκάφη MV-22 Osprey.

Δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil έφθασαν επίσης στη Μεσόγειο σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα με κατεύθυνση την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της ExxonMobil και του Qatar Petroleum.

Σχετικές ειδήσεις