ΕΘΝΙΚΑ

Jandarma: Αυτός είναι ο προσωπικός στρατός του Ερντογάν που προκαλεί τρόμο στην Τουρκία

Jandarma: Αυτός είναι ο προσωπικός στρατός του Ερντογάν που προκαλεί τρόμο στην Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πώς ο Σουλτάνος μετέτρεψε τη χωροφυλακή σε σώμα πραιτωριανών προκειμένου να «επιβιώσει» τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό...

«Ο Erdogan, παρά τις διώξεις, φυλακίσεις, αποστρατείες χιλιάδων στρατιωτικών, που στην ουσία ευνούχισαν τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και κατακρεούργησαν το ηθικό των, ακόμη αισθάνεται ανασφαλής και διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα, ότι ενδέχεται να ανατραπεί από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις και ότι θα έχει την τύχη του Menderes, που απαγχονίστηκε.

Μετέτρεψε την Τζαντάρμα, με κάποια δόση λεκτικής υπερβολής, σε προσωπική του φρουρά, σε δύναμη συλλογής πληροφοριών, σε δύναμη επιβολής της πολιτικής του, σε δύναμη εκφοβισμού, λόγω των υπερβολικών (και όχι σύννομων) μεθόδων που χρησιμοποιούν, που ακόμη και οι τούρκοι στρατηγοί, ξεδοντιασμένοι πλέον, να υπακούνε στις αποφάσεις της ηγεσίας της. Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Θα περιμένουμε και θα δούμε ανάλογα με την ροή των εξελίξεων. Θα αρκούσε ένα νεύμα του Erdogan και οι στρατιωτικοί μας θα είχαν απελευθερωθεί πάραυτα. Το ότι συνεχίζουν να παραμένουν φυλακισμένοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη δεν είναι ευνοϊκή εξέλιξη».

Το παραπάνω απόσπασμα από αρθρογραφία του κ. Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη (Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών) στο Liberal.gr, αποδεικνύει σαφέστατα ποιο ακριβώς καθεστώς επιδιώκει να επιβάλλει εντός και εκτός Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπαλτζώης:

«Ο Erdogan, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, αποφάσισε να αλλάξει πολλά, στην δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να υπάρχει απόλυτος έλεγχος επί αυτών, ώστε να μην αιφνιδιαστεί στο μέλλον. Η πιο σημαντική αλλαγή που έπρεπε να είχαμε μελετήσει, ήταν ο ρόλος και οι δυνατότητες της Στρατοχωροφυλακής, της περίφημης JAΝDARMA (Τζαντάρμα).

Η Τζαντάρμα είναι ένας στρατιωτικός σχηματισμός με καθήκοντα φύλαξης συνόρων, συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας. Εκπαιδεύεται από τις Τουρκικές Ε.Δ. και έχει στελέχη και Αρχηγό από τον Στρατό. Έχει δύναμη περί τους 270.000 άνδρες, περίπου 1.500 τεθωρακισμένα πάσης μορφής (ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, άρματα μάχης) και περίπου 60 ελικόπτερα. Έχει ιστορικό παρελθόν, αφού δημιουργήθηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1839 και πάντα συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Συμμετείχε στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και σήμερα στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (sic!!!), κατά του Κούρδων του YPG, στην Συρία, στο καντόνι του Αφρίν. Η αλλαγή που σημειώθηκε μετά το πραξικόπημα του 2016, ήταν η πλήρης υπαγωγή της Τζαντάρμα στο Υπουργείο Εσωτερικών (İçişleri Bakanlığı),δεν υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Άμυνας, καθώς και η σταδιακή της μεταμόρφωση σε σώμα Πραιτοριανών του Erdogan. Κύριος σκοπός τους (εκτός των άλλων) είναι πλέον η προστασία του Σουλτάνου από εσωτερικούς κινδύνους και ιδιαίτερα από τον τουρκικό στρατό. Έτσι η Τζαντάρμα απέκτησε υπερεξουσίες, είναι ανεξάρτητη και δεν ελέγχεται πλέον από τον στρατό. Για να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ο πρόεδρος Erdogan και να μαθαίνει τα πάντα, τοποθέτησε ως διοικητή της Τζαντάρμα, τον στρατηγό Cetin, έναν σκληροπυρηνικό εθνικιστή και ισλαμιστή στρατιωτικό, από τους ελάχιστους στρατηγούς που εμπιστεύεται πλέον. Υπουργό Εσωτερικών, τοποθέτησε από τα τέλη Αυγούστου 2016 (μετά το πραξικόπημα) τον Suleyman Soylu, τον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, του κόμματός του δηλαδή και εκ των πλέον στενών συνεργατών του, σκληροπυρηνικός ισλαμιστής και αυτός βεβαίως».

Ποια είναι η περίφημη Jandarma

Η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής (τουρκικά: Jandarma Genel Komutanlığı) ή Τουρκική Χωροφυλακή (Türk Jandarması) αποτελεί κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών δυνάμεων (γενικά στις αγροτικές περιοχές), καθώς και της εξασφάλισης της εσωτερικής ασφάλειας και γενικά τον έλεγχο των συνόρων, μαζί με την εκτέλεση άλλων ειδικών καθηκόντων που της ανατίθενται με ορισμένους νόμους και κανονισμούς.

Η Χωροφυλακή είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική ένοπλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, στρατιωτικής φύσης. Στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται η Στρατονομία (Askeri İnzibat), υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ενόπλων δυνάμεων και δύο ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Χωροφυλακής (Jandarma Özel Harekat) και η Διοίκηση Δημόσιας Ασφάλειας Χωροφυλακής (Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı).

Ως μέρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Ο Διοικητής της Χωροφυλακής υπάγεται στον Υπουργό Εσωτερικών.

Η Χωροφυλακή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την οργάνωση στρατιωτικής επιβολής του νόμου «Subaşı» (αργότερα γνωστό ως «Zaptiye»), η οποία διεξάγεται υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας. Στο παρελθόν, μια παρόμοια δύναμη ονομαζόταν «Şurta», κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας των Σελτζούκων.

Δείτε φωτογραφίες της Jandarma στη Gallery του Newsbomb.gr

Με την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας να βρίσκεται στο… κόκκινο και την τουρκική ηγεσία να απειλεί ευθέως τη χώρα μας με πόλεμο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τους προκλητικούς γείτονες σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Όσοι υποστηρίζουν πως ένας πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας θα κριθεί σε λίγες μέρες λόγω της υπεροπλίας των Τούρκων σε έμψυχο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαιρετικά αξιόμαχες, οι πιλότοι οι καλύτεροι σε όλο το ΝΑΤΟ και ο στόλος μας ο πιο ισχυρός στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πιο δυναμικούς αεροπορικούς στόλους στην Ευρώπη και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Κύριος στόχος των Ελλήνων πιλότων που αναγνωρίζονται ως οι καλύτεροι του ΝΑΤΟ, ακόμα και από τους Αμερικανούς σύμφωνα με την τελευταία άσκηση Red Flag στις ΗΠΑ, σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη θα είναι τα Στενά των Δαρδανελίων, όπως και την ένδοξη περίοδο 1912-13 στους Βαλκανικούς πολέμους.

Βασική αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι η απαγόρευση εξόδου των τουρκικών μονάδων επιφανείας, των υποβρυχίων τους στο Αιγαίο με ειδικές αποστολές TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operations).

Μιλάμε για την αποστολή καταστροφής όλων των κύριων μονάδων του εχθρικού Στόλου από την Πολεμική μας Αεροπορία με την χρήση αντι-πλοϊκών πυράυλων AM-39 Exocet. Πρόκειται για την πιθανότερη εξέλιξη σε μία «θερμή» αναμέτρηση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Η επιτυχία ή αποτυχία μαζικού πλήγματος όλων των κύριων μονάδων του τουρκικού στόλου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες, διότι τότε στο ελληνικό Αρχιπέλαγος θα αρμενίζει μόνο το ένδοξο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μας ελέγχοντας τα πάντα.

Αυτήν την «δύσκολη» και συγχρόνως επικίνδυνη αποστολή θα κληθεί να πραγματοποιήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη τύπου Mirage-2000, ενώ για τα υπόλοιπα τουρκικά σκάφη υπάρχει «μέριμνα».

Ο συνδυασμός αεροσκαφών Mirage 2000 και πυραύλων AM-39 Block II Exocet αποτελεί την τέλεια εγγύηση για εξουδετέρωση των εχθρικών μονάδων επιφανείας και την απαγόρευση οποιασδήποτε κίνησης τους στο Αιγαίο με στόχο την κυριαρχία στην περιοχή επιχειρήσεων.

Η ικανότητα αυτή επιδείχτηκε το Μάιο του 2012, όταν ένας πύραυλος Exocet εκτοξεύτηκε από Mirage 2000 της 332 ΜΠΚΠΚ στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Ο πύραυλος πέταξε σε χαμηλό ύψος σχεδόν πάνω από τα κύματα πλήττοντας τον στόχο του με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει την ικανότητα να πλήξει θανάσιμα από απόσταση ασφαλείας, οποιονδήποτε ναυτικό στόχο της ανατεθεί.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα η τουρκική αεροπορία με μαζικές εξόδους F-16 θα προσπαθήσει «απεγνωσμένα» να κυριαρχήσει. Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ανώτατους αξιωματικούς που «κόβει το μάτι τους», η τουρκική αεροπορία σε πιθανή σύγκρουση με την ελληνική θα επιζήσει μόνο 48 ώρες.

Το περιβάλλον του ελληνικού Αρχιπελάγους αλλά και η σύνθεση της κύριας απειλής που είναι το τουρκικό Ναυτικό, αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή των επιχειρήσεων ΤΑΥΝΕ ή TASMO, οι οποίες θα αναλάβουν σε περίοδο επιχειρήσεων να εξουδετερώσουν την απειλή που πρεσβεύουν οι μεγάλες μονάδες επιφανείας.

Το ΓΕΕΘΑ διαθέτει τον κατάλληλο επιχειρησιακό σχεδιασμό για ενεργοποίηση αποστολών αυτής της μορφής, αναλόγως της τακτικής κατάστασης που θα δημιουργηθεί, εμπλέκοντας εχθρικούς στόχους σε ένα συνδυασμένο πεδίο διεξαγωγής αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι αποβατικές ενέργειες στην περιοχή της Δυτικής Θράκης από τους Τούρκους, διότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι από τον Έβρο δεν περνάνε «με καμία προσπάθεια» .

Το κύριο ρόλο σε αυτήν την περίπτωση, θα διαδραματίσει ο παράγοντας ψυχολογία, με τους Τούρκους να νιώθουν συνεχώς από πάνω τους τον «βούρδουλα» του Ερντογάν να τους χτυπά αλύπητα.

Τα σχέδια των Ελληνικών Δυνάμεων έχουν βάλει στόχο σύμφωνα με τις κινήσεις των φονιάδων του βυθού, τα πανίσχυρα και αόρατα Υποβρύχια τύπου 214, να χτυπήσουν τα Τούρκικα πριν καν προλάβουν να απλωθούν και πάρουν θέσεις για ναυμαχία με τα Ελληνικά.

Ίσως να είναι απο τα καλύτερα επιθετικά σχέδια των Ελληνικών Δυνάμεων που έχουν μπει μέχρι στιγμής στο τραπέζι των Επιχειρήσεων και αυτό αφήνει μια νότα αισιοδοξίας, ότι αφήνουμε πίσω τον αμυντικό σχεδιασμό. Η πανωλεθρία των Τουρκικών Πολεμικών θα είναι δεδομένη αν κλείσουμε και τα Στενά ώστε να μην κατέβουν στο Αιγαίο τα Πολεμικά που είναι αγκυροβολημένα.

Δείτε χάρτη:

85

Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr

Σχετικές ειδήσεις