ΕΘΝΙΚΑ

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα (pics+vid)

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα (pics+vid)

«Είμαστε έτοιμοι, στην επόμενη συνάντησή μας, να κάνουμε το μεγάλο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας της Τριμερούς για το Σκοπιανό στη Βιέννη.

«Έχουμε καταγράψει τις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», ήταν η δήλωση του κ. Κοτζιά.

Δείτε το βίντεο:

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.

«Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» είχε αναφέρει νωρίτερα, συμπληρώνοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η σκοπιανή πλευρά έχει πολλά θέματα να εξετάσει και πολλά να ζυγίσει. «…Όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά πράγματα να σκεφτεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νίμιτς: «Μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες, αλλά...

Για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες, αλλά και για δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

19317588

Αναλυτικά, στη δήλωσή του, ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα, υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Διπλωματική πηγή, την οποία επικαλέστηκε η ΕΡΤ, ανέφερε ότι «έγιναν βήματα μπροστά και βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση. Η συζήτηση έγινε στη βάση των προτάσεων που έχουν τεθεί επί τάπητος και από τις δύο πλευρές, ενώ υπήρξε και προεργασία για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Αθήνας και Σκοπίων, σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία για το όνομα της γείτονος (σ.σ. διασυνοριακή συνεργασία, οικονομικές - εμπορικές σχέσεις κ.ά.)».

Στο ίδιο πλαίσιο, και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

19317583

«Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας»

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας», ξεκαθαρίζει πάντως το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως η «συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Θυμίζουμε ότι η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, το οποίο άνοιξε ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό, καθώς είναι μέρα αργίας στη χώρα (Μεγάλη Παρασκευή).

Χθες βράδυ, οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και κράτησε τρεις ώρες.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Διαβάστε επίσης:

Στοιχεία – σοκ από το νέο πόρισμα: «Αυτός είναι ο δολοφόνος της Ειρήνης Λαγούδη»

Ραγδαίες εξελίξεις: O Μακρόν στέλνει στρατό στη Συρία για να μπλοκάρει την εισβολή της Τουρκίας

Σχετικές ειδήσεις