ΕΘΝΙΚΑ

Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Σε τι ελπίζει η Ελλάδα

Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Σε τι ελπίζει η Ελλάδα

Σε μια χρονική περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ο Ρώσος πρόεδρος μεταβαίνει στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σκληρό διπλωματικό πόκερ με φόντο την ανατολική Μεσόγειο – Πώς ο «τσάρος» μπορεί να επηρεάσει το «σουλτάνο» για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται απομονωμένος από τη Δύση και μόνο η Ρωσία μοιάζει αυτή την περίοδο να είναι ο μόνος «σύμμαχος». Βάζουμε τη λέξη σε εισαγωγικά μιας και η Μόσχα «στηρίζει» τις κινήσεις της Άγκυρας για να ικανοποιήσει προφανώς τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Συμφέροντα που σχετίζονται με την αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία όπου η Τουρκία έχει πλέον ενεργό ρόλο μετά την επικράτηση στο Αφρίν.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του παίζει το δικό του διπλωματικό παιχνίδι προσπαθώντας να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την επίσκεψη του «τσάρου». Έχοντας εδώ και καιρό κάκιστες σχέσεις με Ευρώπη και ΗΠΑ, βασίζει πολλά στις σχέσεις με το Κρεμλίνο. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχώρησε σε καμία απέλαση Ρώσου διπλωμάτη με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, ενώ συζητά συνεχώς για αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία .

Τι ελπίζει η Ελλάδα

Πριν από μερικές ημέρες, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε… καλό φεγγάρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχώς κλιμακώνεται και βάζει «φωτιά» σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η Αθήνα ελπίζει ότι ο «τσάρος» μπορεί να επηρεάσει τον «σουλτάνο». Όχι τόσο στο θέμα της τουρκική προκλητικότητας, όσο κυρίως στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το ερώτημα βέβαια είναι, γιατί ο Πούτιν να βοηθήσει την Ελλάδα; Οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση και με την Αθήνα να έχει… δεθεί στο «άρμα» της Δύσης, είναι λογικό ο «τσάρος» να κοιτά με επιφυλακτικότητα και καχυποψία προς την Αθήνα.

Αν και από ελληνικής πλευράς εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την παρέμβαση Πούτιν, είναι βέβαιο πως ο Ερντογάν δεν θα «κάψει» τόσο εύκολα αυτό το… χαρτί που έχει στα χέρια του.

Γιατί πάει στην Τουρκία ο Πούτιν

Πριν μερικές ώρες ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος,Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ερντογάν θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας (και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ «αυτό το γεγονός θα τοποθετήσει την Τουρκία στην πρώτη κατηγορία στον τομέα της ενέργειας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πυρηνικός σταθμός είναι ένα όνειρο 60 χρόνων για την Τουρκία και ο θεμέλιος λίθος θα κατατεθεί παρουσία των Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου είναι κοντά στα Αδανα και απέναντι από την Κύπρο. Μάλιστα βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

«Σήμερα, υπάρχουν παγκοσμίως 450 πυρηνικοί σταθμοί και περισσότεροι από 55 κατασκευάζονται. Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη για να φτάσει τον στόχο μιας «Μεγάλη και δυνατής Τουρκίας» (σύνθημα του Τούρκου Προέδρου και του ΑΚΡ) και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ώστε να ανέλθει σε μια άλλη κλίμακα με ποικιλία πηγών σε τεχνολογική επίπεδο και ανεξάρτητη, συνεχόμενη παροχή ενέργειας», δήλωσε ο κ. Αλμπαϊράκ.

Σχετικές ειδήσεις