ΕΘΝΙΚΑ

Μετά τη «βύθιση ελληνικού πλοίου», οι Τούρκοι κάνουν πρόβες απόβασης σε ελληνικό νησί!

Μετά τη «βύθιση ελληνικού πλοίου», οι Τούρκοι κάνουν πρόβες απόβασης σε ελληνικό νησί!

Τουρκικές προκλήσεις | Ειδήσεις:Παιχνίδι με τη φωτιά επιμένει να παίζει το καθεστώς Ερντογάν με φόντο το Αιγαίο, διοργανώνοντας αφενός στρατιωτικές ασκήσεις μια «ανάσα» μακριά από τις Οινούσσες, αφετέρου αφήνοντας τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να δημοσιεύουν προπαγανδιστικά άρθρα και ρεπορτάζ, για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση βύθισης σκάφους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ήδη εδώ και αρκετές ώρες, το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα δέσμευσε από την Τετάρτη (11/04/2018) με ναυτική οδηγία (NAVTEX) ολόκληρη την περιοχή περιμετρικά της χερσονήσου του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, προκειμένου να πραγματοποιήσει την ευρείας κλίμακας στρατιωτική αποβατική άσκηση «EFES 2018».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Το Βήμα», η Τουρκία έχει ήδη δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή για το χρονικό διάστημα από 30/04/2018 έως και τις 10/05/2018, ενώ έχει προσκαλέσει στρατιωτικούς ακολούθους ξένων χωρών να την παρακολουθήσουν.

Δείτε στο χάρτη της Google παρακάτω σε ποια περιοχή θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «EFES 2018»

XARTIS

Όπως καθίσταται φανερό, η άσκηση πραγματοποιείται σε απόσταση εξαιρετικά μικρή από τις Οινούσσες, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, δεδομένης και της κλιμακούμενης προκλητικότητας των γειτόνων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια, την άσκηση EFES 2016 είχαν παρακολουθήσει εκπρόσωποι από 79 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

«Σουρωτήρι» το FIR - Νέες υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει στο Αιγαίο, καθώς μόνο την Τετάρτη (11/04) σημειώθηκαν συνολικά έντεκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο (Οινούσσες και Παναγιά), ενώ υπήρξε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών

Σύμφωμα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, τα έξι τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16 και τέσσερα F-4 που πετούσαν σε σχηματισμούς των δύο) προχώρησαν και σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ μεταξύ των 11 παραβιάσεων, ήταν οι υπερπτήσεις του ζεύγους των F-4 πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες.

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες και χάρτες

Η τουρκική «μονταζιέρα» μιλά για... κίνδυνο ατυχήματος

Και μέσα σε όλα αυτά, η προπαγάνδα από τα φιλοκυβερνητικά - κυρίως - ΜΜΕ της γείτονος καλά κρατεί. Αφορμή στάθηκε το πρωτοσέλιδο της Τετάρτης (11/04/2018) στην εφημερίδα «Yeni Safak», το οποίο αναφερόταν σε σενάριο βύθισης ελληνικού πλοίου από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις