ΕΘΝΙΚΑ

Αυτές είναι οι βραχονησίδες που διεκδικούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Αυτές είναι οι βραχονησίδες που διεκδικούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Στο στόχαστρο των Τούρκων βρέθηκε σήμερα το σύμπλεγμα των Φούρνων και συγκεκριμένα η μικρή βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Η συστηματική πολιτική «γκριζαρίσματος» και διεκδικήσεων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με συνέπεια τις κρίσεις του 1987 και του 1996, στα Ίμια.

Όπως είχε γίνει γνωστό παλαιότερα, η τουρκική πλευρά έχει συστήσει λίστα, με τον κωδικό όνομα EFAYDAAK, στην οποία αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το κωδικό όνομα EFAYDAAK στα τουρκικά σημαίνει, «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Διαβάστε επίσης: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία στη νησίδα «Ανθρωποφάς» – Όλη η αλήθεια σε ένα χάρτη

Τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που περιέχονται στις λίστες των Τούρκων αξιωματούχων είναι: Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες (Βόρειο Αιγαίο), Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Σύρνα (Νότιο Αιγαίο), Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος (Κρητικό Πέλαγος).

Στη λίστα των 16 νησιών και νησίδων προστίθενται κατά καιρούς ακόμη εννέα: Ζουράφα, Αντίψαρα (Βόρειο Αιγαίο), Καλόγερος (Κεντρικό Αιγαίο), Λέβιθα, Γλάρος, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδελφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο (Νότιο Αιγαίο).

Δείτε στη gallery αναλυτικά και τις 152 βραχονησίδες που εποφθαλμιά η Άγκυρα

Σχετικές ειδήσεις