ΕΘΝΙΚΑ

F-16 Viper - ΚΥΣΕΑ: Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το deal Ελλάδας – ΗΠΑ

F-16 Viper - ΚΥΣΕΑ: Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το deal Ελλάδας – ΗΠΑ

F-16 | ΚΥΣΕΑ: Ως απόφαση – σταθμός για την ποιοτική αναβάθμιση του εναέριου στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας χαρακτηρίζεται η έγκριση του ΚΥΣΕΑ για τη μετατροπή συνολικά 85 μαχητικών στην έκδοση Viper, που αποτελεί την πλέον σύγχρονη εκδοχή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με πηγές από το Πεντάγωνο, το συνολικό κόστος για «deal» Ελλάδας – ΗΠΑ αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 1,5 δισ. δολάρια) και προβλέπει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

  • Η α’ δόση για την πληρωμή των αναβαθμίσεων προς τις ΗΠΑ από την Ελλάδα έχει προϋπολογιστεί σε 40 – 50 εκατ. ευρώ
  • Ανά έτος, η μέγιστη δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ, ώστε να μην «ξεφύγει» η Ελλάδα από το αυστηρό πρόγραμμα που έχουν επιβάλει οι δανειστές
  • Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου F-16 θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021
  • Έως το 2028 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση και των 85 συνολικά ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper, ενώ προβλέπεται η δημιουργία γραμμής παραγωγής και στην ΕΑΒ, με το συνολικό κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων να τιμάται στα 110 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, τρία από τα 85 ελληνικά μαχητικά F-16 θα αναβαθμιστούν στις ΗΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα στη χώρα μας.

Πόσο σημαντικές είναι οι αναβαθμίσεις

Η έκδοση Viper των F-16 περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις, με κυριότερη την τοποθέτηση του Ραντάρ Ενεργής Ηλεκτρονικά Σάρωσης (στα αγγλικά AESA - Active Electronically Scanned Array).

Δείτε στη φωτό που ακολουθεί την τοποθέτηση συστήματος AESA σε μαχητικό F-16

aesa f16

Επιπλέον, τα ελληνικά F-16 Viper θα είναι εξοπλισμένα και με ένα νέο σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων τύπου LINΚ 16, καθώς κι ένα σύστημα πτητικού σχεδιασμού (JMPS).

link16

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

Τζέφρι Πάιατ: Σημαντική ημέρα για τους Έλληνες συμμάχους μας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, χαιρέτισε το Σάββατο (28/04/2018) την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

Δείτε την ανάρτηση του Τζέφρι Πάιατ στο Twitter:

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις