ΕΘΝΙΚΑ

«Εμπόλεμη» ζώνη το Αιγαίο: Τουρκικά πλοία από τη Λήμνο μέχρι το Καστελλόριζο

«Εμπόλεμη» ζώνη το Αιγαίο: Τουρκικά πλοία από τη Λήμνο μέχρι το Καστελλόριζο

«Κλείδωσε» το Αρχιπέλαγος ο τουρκικός στόλος – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων

Η μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, από τη Λήμνο και τη Χίο μέχρι το Καστελόριζο έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και καταγράφουν συμπεριφορές που μπορούν να εξελιχθούν σε κίνδυνο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ήδη από την Δευτέρα (30/04) έχει ξεκινήσει η αποβατική άσκηση των Τούρκων με την ονομασία «Efes» ακριβώς απέναντι από την Χίο, με μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων. Το σενάριο της άσκησης δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόβα απόβασης σε ελληνικό νησί. Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας μάλιστα μιλούν για «εγκλωβισμό και ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών».

Η άσκηση «Efes» θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού οι Τούρκοι έχουν καλέσει και παρατηρητές στην περιοχή και είναι σχεδόν βέβαιο πώς με την κορύφωση της θα υπάρξουν και πολλές παραβιάσεις των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχουν σε εξέλιξη την άσκηση «Beyaz Firtina», στην οποία συμμετέχουν αρκετές ακόμη μονάδες προκειμένου να καλύπτουν τα αποβατικά σκάφη.

Παράλληλα, η Τουρκία δέσμευσε με παράνομη Navtex για σήμερα μία περιοχή μεταξύ της Λήμνου, του Άη Στράτη και της Μυτιλήνη για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά, ενώ για αύριο Πέμπτη (03/05) οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Καστελόριζο. Η Navtex που εξέδωσαν, δεσμεύσει περιοχές με στόχο την περικύκλωση και απομόνωση του ελληνικού νησιού.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη μεγάλο αριθμό μονάδων (φρεγατών, ΤΠΚ, κανονιοφόρων και υποβρυχίων) στο Αρχιπέλαγος παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις, ενώ ετοιμάζεται για την άσκηση «Καταιγίδα». Την ίδια στιγμή είναι ενεργοποιημένα τα ραντάρ του Στρατού στα νησιά και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο η αντιαεροπορική άμυνα όσο και οι Μοίρες των πολεμικών αεροσκαφών.

Σχετικές ειδήσεις