ΕΘΝΙΚΑ

Κανονιοφόρος Αρματωλός: Η ιστορία του πλοίου που προσπάθησαν να εμβολίσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Κανονιοφόρος Αρματωλός: Η ιστορία του πλοίου που προσπάθησαν να εμβολίσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Κανονιοφόρος Αρματωλός - Όλες οι ειδήσεις: Η Κανονιοφόρος Αρματωλός (Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ) είναι το πρώτο εκ των δύο Κ/Φ (ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ - ΝΑΥΜΑΧΟΣ) τα οποία κατασκευάσθηκαν και ναυπηγήθηκαν υπό των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Α.Ε. (Ε.Ν.Α.Ε.) κατόπιν συμβάσεως με το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ναυπήγηση του σκάφους έγινε στις εγκαταστάσεις των Ε.Ν.Α.Ε. σύμφωνα με τα σχέδια της Δανέζικης εταιρείας DANYARD για τα Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), κλάσεως OSPREY - 55 ( Offshore Vessel Patrol - OVP ).

Η καθέλκυση του πλοίου έγινε το Μάρτιο του 1990.

Ανάδοχος του πλοίου ήταν η Κα Β. Σίδα, νυν απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, και η οποία την εποχή της καθελκύσεως έφερε τον βαθμό του Πλοιάρχου και υπηρετούσε στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ως Διοικητής.

Το πλοίο παραλήφθηκε επισήμως από το Πολεμικό Ναυτικό μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων παραλαβής του, μεταξύ Π.Ν. και Ε.Ν.Α.Ε. , την 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 1990.

Το πρώτο ελληνικό πολεμικό που έφερε το όνομα «AΡΜΑΤΩΛΟΣ» ήταν η Κορβέτα ΠΤ-42, η οποία ναυπηγήθηκε το 1948 και διατηρήθηκε στην ενέργεια μέχρι το 1976. Έλαβε το όνομά της προς τιμήν των γενναίων πολεμιστών του αγώνα του 1821 για την Εθνική μας Ανεξαρτησία

Ο πρώτος Κυβερνήτης της Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ ήταν ο Πλωτάρχης Β. ΓΕΡΟΥΚΗΣ ΠΝ , Ύπαρχος ο Υποπλοίαρχος Ι. ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΝ και Διευθυντής Προώσεως και Ενέργειας ο Υποπλοίαρχος (Μ) Λ. ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ ΠΝ.

Σχετικές ειδήσεις