ΕΘΝΙΚΑ

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για το Σκοπιανό: «Ας τα βρουν Ελλάδα και Σκόπια»

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για το Σκοπιανό: «Ας τα βρουν Ελλάδα και Σκόπια»

Σκοπιανό | Κομισιόν: Να αποσείσει οποιαδήποτε ευθύνη ή παρέμβαση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο ανέφερε πως έχει ζητηθεί η υπερψήφιση από 180 βουλευτές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ως προς το ονοματολογικό.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η διάψευση ήρθε από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και ανέφερε σχετικά: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, θέλοντας να υπερτονίσουν τη θέση αυτή του κ. Γιουνκέρ, υπενθύμισαν τα όσα είχε πει που ο πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας πρόσφατα από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων: «Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής», το οποίο επικαλείτο κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι τόσο ο κ. Γιουνκέρ όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστηρίζουν την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με τα Σκόπια από 180 βουλευτές.

Διαβάστε σχετικά:

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε τα εξής:

«Τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού" αναδεικνύει η πληροφορία, που φέρνει στο φως η "Αυγή" της Κυριακής, ότι έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το "Μακεδονικό" είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή...- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια».

Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ την Πέμπτη (17/05)

Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη καμπή μπαίνει η διαπραγμάτευση για τοΣκοπιανό, μετά και τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς την Παρασκευή (11/05) στο Σούνιο.

Η συνάντηση Ζάεφ - Τσίπρα έχει οριστικοποιηθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαΐου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δ. Βαλκανίων στη Σόφια κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η μέχρι τώρα πρόοδος των συνομιλιών, ενώ όπως άφησε να εννοηθεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν αποκλείεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Υπογραμμίζεται, τέλος, πως «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας εξακολουθεί να είναι η χρήση erga omnes της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και οι συνταγματικές αλλαγές.

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: «Αλλάξτε το σύνταγμά σας για να μπείτε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ»

«Όλα τα μεγάλα και τα σημαντικά στην Ιστορία της xώρας μας τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του Eθνικού μας Κορμού».

Αυτά επισήμανε την Κυριακή (13/05) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα, και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, λέγοντας πως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την ένταξη της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Η σπουδαία νίκη στο Σκρα, αλλά και όλοι οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, από την μια πλευρά τεκμηρίωσαν, οριστικώς και αμαχήτως, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, από την άλλη,γελοιοποίησαν κάθε χονδροειδή περί του αντιθέτου προπαγάνδα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνέχισε δε: «Η Ελλάδα, όντας χώρα φιλειρηνική, διαμηνύει σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε ειλικρινές πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας, τ' ακόλουθα:

Στηρίζει την πορεία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.

Κατόπιν τούτου, ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ:

α) Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του Συντάγματος της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο Κράτος Δικαίου εν γένει.

β) Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις από το Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις