ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: Νέα ανατροπή - Ξανά στο… τραπέζι το «Βόρεια Μακεδονία»

Σκοπιανό: Νέα ανατροπή - Ξανά στο… τραπέζι το «Βόρεια Μακεδονία»

Ώρα μηδέν στις διαπραγματεύσεις – Σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ για το ονοματολογικό, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Μάλιστα, φαίνεται πως υπήρξε ανατροπή της τελευταίας στιγμής μετά την απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), που αρχικά ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, όπως μεταδίδει το hellasjournal.com.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Έτσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”), η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία.

Η συγκεκριμένη ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική. Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «σκότωσαν» τις προτάσεις αυτές.

Οι δύο υπουργοί έφτασαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9.37 το πρωί τοπική ώρα χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Ανέβηκαν στον 15ο όροφο όπου τους περίμενε ο Μάθιου Νίμιτς.

Χθες, και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαϊου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις