ΕΘΝΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - Ζάεφ: Θέμα ημερών η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - Ζάεφ: Θέμα ημερών η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα

Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ: Την εκτίμηση πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα προς τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την Τρίτη (05/06/2018) ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό.

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ»

Αν και δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια αναφορικά με τις τρεις προτάσεις για το όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό βρίσκεται στο τέλος της, εκτιμώντας παράλληλα πως οι προσπάθειες στο τέλος θα στεφθούν από επιτυχία.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως «το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις», σημειώνοντας πως οι διεργασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και η πορεία τους θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σημείωσε δε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, πως μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες των Σκοπίων για το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς εκείνοι θα έχουν και τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος.

«Θέλω αυτές τις ημέρες να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μόλις συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες, θα τις κοινοποιήσουμε άμεσα στον λαό», είπε ο κ. Ζάεφ.

Την ίδια ώρα αρμόδιες Αρχές μιλώντας στο CNN Greece αναφέρουν ότι η πλευρά των Σκοπίων κάνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας. Συγκεκριμένα αναφέρονται στην ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας που μιλά για συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ εντός της εβδομάδας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Αντόνιο Μιλόσοσκι, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μικρή Πρέσπα.

«Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: Πέμπτη ή Παρασκευή (αυτήν την εβδομάδα) η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στην ελληνική Μικρή Πρέσπα και η υπογραφή της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επί του συντονισμού είναι ο Μπόγιαν Μάριτσιτς, σύμβουλος του πρωθυπουργού» γράφει ο Μιλόσοσκι.

Σε ερώτημα του CNN Greece, εάν η ελληνική πλευρά περιμένει το τηλεφώνημα Ζάεφ και εάν αυτό θα είναι το ορόσημο, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι δεν είναι το ίδιο το ηλεφώνημα το σημαντικό αλλά το τι θα συζητηθεί κατά τη διάρκειά του.

Σε περίπτωση που ο Ζάεφ επιμείνει στο πισωγύρισμα και στην επαναφορά των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών, τότε είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό


Σχετικές ειδήσεις