ΕΘΝΙΚΑ

Νέα Ίμια στήνουν οι Τούρκοι - Σκηνικό πολέμου στην υφαλοκρηπίδα

Νέα Ίμια στήνουν οι Τούρκοι - Σκηνικό πολέμου στην υφαλοκρηπίδα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με φόντο τα ενεργειακά, με το παιχνίδι της έντασης να διαδραματίζεται μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου.

Ο ελληνικός στόλος «σφραγίζει» το Αιγαίο και περιμένει τους Τούρκους – Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ με τέσσερα πολεμικά σκάφη

Οι Τούρκοι πλέον «παίζουν τα ρέστα τους» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έχοντας σκοπό να υλοποιήσουν πιθανόν ακόμη και διπλή γεώτρηση σε δύο περιοχές, προκειμένου να οριοθετήσουν τη δική τους ΑΟΖ.

Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7 με στόχο να υφαρπάξουν με το «έτσι θέλω» θαλάσσιες περιοχές που φυσικά δεν τους ανήκουν.

Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» έχει κινείται τις τελευταίες ημέρες δυστικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σημείο που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Κατσελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο «σουλτάνος» και το καθεστώς του.

Ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά, επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» τη χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εικόνα που εκπέμπεται από τη περιοχή δυτικά της Κύπρου, παραπέμπει σε κλιμάκωση της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το BARBAROS, τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία! Συνεπώς οι Τούρκοι έχουν κάθε λόγο να είναι νευρικοί.

Η ελληνική φρεγάτα μάλιστα, έστειλε χθες το πρώτο σήμα, με τους Τούρκους να αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια. Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

“ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: «RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.»

Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου, μαζί με ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα σαν αστακοί, έχουν πάρει θέσεις στο Αιγαίο και περιμένουν το στίγμα που θα τους δοθεί για να κινηθούν ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, απέναντι στο σκηνικό έντασης που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι και κατ’ εντολήν τους ταυτόχρονα και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως και Ανατολικά της Κρήτης ήδη βρίσκονται stand by μονάδες επιφάνειας του Ελληνικού πολεμικού στόλου κι έχουν πάρει ήδη σαφέστατες εντολές από το Αρχηγείο Στόλου και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης:

«Νικηφόρος Φωκάς»: «Φύγε είσαι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» - «Barbaros»: «Όχι, είμαι σε τουρκική»