ΕΘΝΙΚΑ

Απειλούν με πόλεμο Ελλάδα - Κύπρο οι Τούρκοι: Θα απαντήσουμε αν «κουνηθείτε» στην ανατολική Μεσόγειο

Απειλούν με πόλεμο Ελλάδα - Κύπρο οι Τούρκοι: Θα απαντήσουμε αν «κουνηθείτε» στην ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικές προκλήσεις | Ανατολική Μεσόγειος: Τις ημέρες που διατελούσε αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται πως ζήλεψε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος και σήμερα, Τετάρτη (31/10/2018) άρχισε να εκτοξεύει απειλές αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα στη ανατολική Μεσόγειο.

«ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ» ΑΠΟ ΤΣΕΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΑΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Μιλώντας ενώπιον του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας, ο κ. Ακάρ είπε: «Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όποιο και να είναι, το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου στη βάση συμφωνιών και από το δίκαιο».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε».

Η νέα επιθετική ρητορική Ακάρ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διαμηνύσει πως η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο «εκλεκτός» υπουργός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει, εξάλλου, να απειλήσει, για πολλοστή φορά την Ελλάδα, όχι μόνο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε παραλήρημα και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Και σα να μην έφτανε αυτό, σε νέο παραλήρημα εναντίον της χώρας μας επιδόθηκε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο κ. Τσελίκ κατέστησε σαφές πως «οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να διευρύνει βαθμιαία τα χωρικά της ύδατα θα τύχουν ισχυρής απάντησης από την Τουρκία».

Όμως, ο... λαλίστατος Τσελίκ δεν σταμάτησε εκεί. Σε δηλώσεις του προς τουρκικά ΜΜΕ προχώρησε στην ανιστόρητη διαπίστωση πως «το έβδομο τεμάχιο ανήκει στην Τουρκία» και πρόσθεσε πως «δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα και την Κύπρο να επιχειρήσουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των 12 μιλίων, ο εκπρόσωπος του «σουλτάνου» απείλησε εμμέσως με πολεμική σύγκρουση: «Θα δοθεί σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια επέκτασης των χωρικών υδάτων. Η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 ισχύει απόλυτα και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες».

«Μου φαίνεται πως (σ.σ. οι Έλληνες) ξεχνούν την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995. Οποιαδήποτε προσπάθεια, έστω και ελάχιστη να είναι αυτή, θα έχει σφοδρή απάντηση από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (30/10/2018) σε εξίσου προκλητικό τόνο είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής».

Διαβάστε επίσης: